Spenótos kelkáposztakrémleves tálalva

Spenótos kelkáposztakrémleves

A kelkáposzta és spenót egyaránt gazdag tápanyagforrás, és évszázadok óta jelen vannak a magyar és európai konyhákban. Ez a krémleves modern értelmezése e két zöld alapanyagnak, amelyet főként a selymes textúra, lágy íz és intenzív zöld szín jellemez. A spenótot sokáig kizárólag főzelékekben használták, de napjainkra a krémlevesekben is egyre népszerűbb. A kelkáposzta enyhe földes íze kiválóan kiegészíti a spenót frissességét. A tejszín selymes állagot kölcsönöz, míg a vajon párolt hagyma adja az ízalapot. Ahogy a friss zöldségek megpuhulnak és a spenót összeesik a forró levesben, élénk szín és finom illat tölti meg a konyhát. Ez a leves kiváló választás lehet egy egészségtudatos ebédhez vagy könnyű vacsorához. Ha különlegesebbé szeretnéd tenni, tálald pirított napraforgómaggal vagy parmezánforgáccsal a tetején.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
820 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
30 g Vaj
1 db Vöröshagyma
1 gerezd Fokhagyma
300 g Kelkáposzta
100 g Friss spenót
200 g Burgonya
900 ml Zöldségalaplé
100 ml Tejszín
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A kelkáposztát és a spenótot alaposan mosd meg, a kelkáposztát vágd csíkokra. A burgonyát, hagymát és fokhagymát hámozd meg, és kockázd fel. Tipp: a spenótot csak a végén adjuk a leveshez, hogy megőrizze színét és frissességét.

    A kelkáposzta külső, keményebb leveleit távolítsd el.

    2

    Egy nagy lábasban olvaszd meg a vajat, majd dinszteld üvegesre a hagymát közepes lángon 3-4 percig. Add hozzá a fokhagymát, és pirítsd még 1 percig.

    A vaj helyett használhatsz olívaolajat is, ha egészségesebb változatot szeretnél.

    3

    Add hozzá a kelkáposztát és burgonyát, kevergetve pirítsd 5 percig, hogy az ízek jobban összeérjenek.

    A pirítás segít kihozni a zöldségek édes ízét.

    4

    Öntsd fel a zöldségalaplével, majd forrald fel. Főzd kb. 20 percig, amíg minden megpuhul.

    Ha nincs zöldségalaplé, használhatsz vizet is, de az alaplé ízletesebbé teszi a levest.

    5

    Add hozzá a friss spenótot, és főzd további 2-3 percig, csak amíg összeesik, így megmarad a zöld színe és tápanyagtartalma.

    A spenót helyett használhatsz bébispenótot is, ami még hamarabb megpuhul.

    6

    Turmixold le a levest botmixerrel teljesen simára. Ha túl sűrű, egy kevés vízzel vagy alaplével hígíthatod.

    Turmixolás előtt hagyd kicsit hűlni a levest, hogy ne fröcsköljön.

    7

    Keverd bele a tejszínt, sót és borsot, majd főzd még 2-3 percig alacsony lángon. Ne forrald, hogy a tejszín ne csapódjon ki.

    A tejszín helyett használhatsz kókusztejet is, ha vegán változatot szeretnél.

    8

    Tálald forrón, díszítsd a tetejét egy kevés tejszínnel vagy aprított spenóttal. Pirított magvakkal vagy ropogós kenyérrel is kínálhatod.

    A levest tálalhatod egy kanál tejföllel is, ami még gazdagabbá teszi.