Spenótos rizottó tofuval tálalva, krémes és fűszeres ízekkel

Spenótos rizottó tofuval

A rizottó az olasz konyha egyik legnépszerűbb étele, amelyet hagyományosan vajjal és sajttal tesznek krémessé. A vegán változat sem marad el az eredetitől, hiszen az élesztőpehely és a növényi tej tökéletes alternatívát nyújtanak a selymes állag eléréséhez. A spenót frissességet és színt ad az ételnek, míg a pirított tofu egy kis extra fehérjét és ropogós textúrát biztosít. Ez a rizottó nemcsak ízletes és tápláló, hanem könnyen elkészíthető is, így tökéletes választás egy gyors és egészséges vacsorához.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 35 perc
690 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
200 g Rizottó rizs
200 g Tofu
150 g Friss spenót
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
700 ml Zöldségalaplé
100 ml Növényi tej
2 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Bors
1 ek. Citromlé
2 ek. Élesztőpehely

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A tofut papírtörlővel alaposan itasd le, majd vágd kisebb kockákra.

    A tofu leitatása segít, hogy ropogósabb legyen sütés közben.

    2

    Egy serpenyőben hevíts fel egy evőkanál olívaolajat, majd pirítsd a tofukockákat 5-6 percig, amíg aranybarnák lesznek. Ezután vedd ki és tedd félre.

    A tofut közepes lángon pirítsd, hogy minden oldala egyenletesen aranybarna legyen.

    3

    A vöröshagymát és fokhagymát aprítsd fel, majd egy mély serpenyőben hevítsd fel a maradék olívaolajat, és pirítsd 2-3 percig, amíg üveges lesz.

    Alacsony lángon párold a hagymát, hogy ne égjen meg, hanem szépen megpuhuljon.

    4

    Add hozzá a rizottó rizst, és pirítsd 1-2 percig, hogy kissé átpörkölődjön.

    A rizs pirítása segít, hogy a szemek ne ragadjanak össze főzés közben.

    5

    Lassan kezd el adagolni a zöldségalaplevet, mindig csak egy keveset hozzáöntve, és keverd folyamatosan, hogy a rizs krémes állagúra főjön.

    Fontos, hogy az alaplé forró legyen, amikor hozzáadod a rizshez. A folyamatos keverés elengedhetetlen a krémes állag eléréséhez.

    6

    Amikor a rizs már majdnem teljesen megfőtt (kb. 15 perc után), add hozzá a friss spenótot, és keverd bele.

    A spenót nagyon gyorsan összeesik, ezért ne főzd túl.

    7

    Öntsd hozzá a növényi tejet, szórd bele az élesztőpelyhet, majd fűszerezd sóval és borssal.

    Az élesztőpehely sajtszerű ízt ad a rizottónak. Ha nincs otthon, elhagyható.

    8

    Add hozzá a pirított tofut, és keverd össze, hogy minden íz összeérjen.

    A tofu pirításakor használj egy kevés szójaszószt vagy tamarit, hogy még ízletesebb legyen.

    9

    Locsold meg egy kevés citromlével, majd tálald azonnal, friss spenótlevelekkel díszítve.

    A citromlé frissességet ad a rizottónak.