Stifado tálalva

Stifado

A Stifado a görög konyha egyik legismertebb étele, amelyet lassan főzött marhahús és gyöngyhagyma tesz igazán különlegessé. Az étel gazdag ízvilágát a vörösbor, a paradicsom és a fűszerek, például a fahéj és a szegfűszeg adják. Eredetileg vadételekből készült, de ma már leggyakrabban marhahússal készítik. A Stifado tökéletes választás hűvösebb napokon, és remekül illik mellé a friss kenyér vagy a párolt rizs.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 2 óra 30 perc
Teljes 2 óra 50 perc
650 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
1 kg Marhahús (lapocka vagy lábszár)
500 g Gyöngyhagyma
1 db Vöröshagyma
4 gerezd Fokhagyma
3 ek. Paradicsompüré
200 ml Vörösbor
50 ml Olívaolaj
1 rúd Fahéj
2 db Babérlevél
4 db Szegfűszeg
0.5 tk. Szerecsendió
2 tk.
1 tk. Bors
500 ml Víz vagy alaplé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A marhahúst vágd közepes méretű kockákra. Sózd és borsozd meg, majd tedd félre.

    A húst vágd egyenletes méretű kockákra, hogy egyenletesen süljenek meg.

    2

    A gyöngyhagymát tisztítsd meg. A vöröshagymát és a fokhagymát aprítsd finomra.

    A gyöngyhagymát könnyebben megpucolhatod, ha forró vízbe mártod pár percre.

    3

    Egy nagy lábosban hevítsd fel az olívaolajat, és pirítsd meg benne a marhahúst, amíg minden oldala aranybarna nem lesz. Vedd ki a húst, és tedd félre.

    Ne tedd túl a lábosba a húst egyszerre, mert akkor nem pirul, hanem párolódik. Inkább több részletben pirítsd meg.

    4

    Ugyanabban a lábosban pirítsd meg a gyöngyhagymát, amíg enyhén karamellizálódik. Add hozzá a vöröshagymát és a fokhagymát, és párold puhára.

    A gyöngyhagymát lassú tűzön pirítsd, hogy ne égjen meg. A karamellizálódás fokozza az ízét.

    5

    Add hozzá a paradicsompürét, és pirítsd további 2 percig, hogy az ízek koncentráltabbak legyenek.

    A paradicsompüré pirítása segít kihozni a legjobb ízeket és csökkenti a savanyúságát.

    6

    Tedd vissza a húst a lábosba, és öntsd fel a vörösborral. Keverd hozzá a fahéjat, a babérlevelet, a szegfűszeget és a szerecsendiót.

    Használj jó minőségű száraz vörösbort, mert ez nagyban befolyásolja az étel ízét. A fűszereket teatojásban is beleteheted, így könnyebb eltávolítani a végén.

    7

    Öntsd fel vízzel vagy alaplével, hogy ellepje a hozzávalókat. Lassú tűzön főzd 1,5-2 órán keresztül, amíg a hús omlós és puha lesz.

    A húst addig főzd, amíg villával könnyen szétválasztható. Ha szükséges, adj hozzá több folyadékot a főzés során.

    8

    Kóstold meg, és szükség esetén ízesítsd további sóval és borssal. Tálald forrón, friss kenyérrel vagy párolt rizzsel.

    A stifado íze másnapra még finomabb lesz, mert az ízek jobban összeérnek.