SĂŒlt gesztenyĂ©s parfĂ© szeletek tejszĂ­nhabbal

SĂŒlt gesztenyĂ©s parfĂ©

A parfĂ©, mĂĄs nĂ©ven fagyasztott krĂ©mdesszert, a francia konyha egyik kifinomult Ă©dessĂ©ge, amely mĂĄr a 18. szĂĄzadban is nĂ©pszerƱ volt az arisztokratĂĄk körĂ©ben. A sĂŒlt gesztenyĂ©vel kĂ©szĂŒlt vĂĄltozat kĂŒlönösen az ĂŒnnepi idƑszakban vĂĄlt kedvelttĂ©, mivel a gesztenye Ă­ze tökĂ©letesen illik a tĂ©lhez. A konyhĂĄt bejĂĄrja a sĂŒlt gesztenye Ă©s a tejszĂ­n lĂĄgy illata, miközben a krĂ©mes massza elkĂ©szĂŒl. Ez a desszert valĂłban meghitt pillanatokat idĂ©z elƑ, tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs csalĂĄdi vagy ĂŒnnepi alkalmakra. A parfĂ© kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©nek titka a levegƑs tejszĂ­nhab Ă©s a hƑkezelt tojĂĄskrĂ©m finom összeolvasztĂĄsa. Ha szeretnĂ©d kĂŒlönlegesebbĂ© tenni, adhatsz hozzĂĄ kevĂ©s narancshĂ©jat vagy rumaromĂĄt is a masszĂĄhoz. Ez a sĂŒlt gesztenyĂ©s parfĂ© nem csak finom, de elegĂĄns is – tĂĄlalhatod szeletelve, egy kevĂ©s extra tejszĂ­nhabbal, vagy dĂ­szĂ­theted nĂ©hĂĄny sĂŒlt gesztenyedarabbal a tetejĂ©n. Egy igazĂĄn felejthetetlen befejezĂ©se lehet az ĂŒnnepi Ă©tkezĂ©seknek.

ElƑkĂ©szĂŒlet 30 perc
Elkészítés N/A
Teljes 30 perc
1997 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 200 g SĂŒlt gesztenye
⭕ 300 ml Tejszín (30%)
⭕ 50 g MĂ©z
⭕ 3 db Tojás
⭕ 5 ml Vaníliakivonat
⭕ 1 g Só

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A sĂŒlt gesztenyĂ©t törd kisebb darabokra, majd egy turmixgĂ©p segĂ­tsĂ©gĂ©vel pĂŒrĂ©sĂ­tsd sima ĂĄllagĂșra. Tipp: Ha tĂșl sƱrƱ, adj hozzĂĄ egy kevĂ©s tejszĂ­nt a könnyebb krĂ©mesĂ­tĂ©shez.

    A gesztenyĂ©t mĂ©g melegen könnyebb pĂŒrĂ©sĂ­teni.

    2

    A tojĂĄsokbĂłl vĂĄlaszd szĂ©t a sĂĄrgĂĄkat Ă©s a fehĂ©rjĂ©ket. KĂ©t sĂĄrgĂĄjĂĄra Ă©s egy egĂ©sz tojĂĄsra lesz szĂŒksĂ©g. A sĂĄrgĂĄkat keverd össze a mĂ©zzel Ă©s a vanĂ­liakivonattal egy hƑállĂł tĂĄlban.

    A tojĂĄsok legyenek frissek.

    3

    A tĂĄlat helyezd egy forrĂł vĂ­zgƑz fölĂ©, Ă©s habverƑvel kevergetve melegĂ­tsd addig, amĂ­g besƱrƱsödik (kb. 5-6 perc). Figyelj rĂĄ, hogy ne forrjon fel, kĂŒlönben a tojĂĄs kicsapĂłdhat!

    A vĂ­zgƑz ne Ă©rjen a tĂĄl aljĂĄhoz.

    4

    Hagyd kihƱlni a tojĂĄsos krĂ©met, majd add hozzĂĄ a gesztenyepĂŒrĂ©t, Ă©s alaposan dolgozd össze Ƒket. A masszĂĄt tedd fĂ©lre, amĂ­g a tejszĂ­nt felvered.

    A krĂ©m akkor jĂł, ha teljesen kihƱlt, mielƑtt a gesztenyepĂŒrĂ©t hozzĂĄadod.

    5

    A hideg tejszĂ­nt egy tiszta tĂĄlban verd habbĂĄ. Tipp: A tejszĂ­n akkor jĂł, ha puha csĂșcsokat kĂ©pez, de nem tĂșl kemĂ©ny. Ez biztosĂ­tja a parfĂ© könnyedsĂ©gĂ©t.

    A tejszĂ­n Ă©s a tĂĄl is legyen nagyon hideg, hogy könnyebben felverƑdjön.

    6

    Óvatosan forgasd bele a gesztenyĂ©s tojĂĄsos keverĂ©ket a tejszĂ­nhabba. Ügyelj arra, hogy ne törd össze a habot – spatulĂĄval keverj, körkörös mozdulatokkal.

    A keverĂ©st lentrƑl felfelĂ© vĂ©gezd, hogy megƑrizd a tejszĂ­nhab tartĂĄsĂĄt.

    7

    A masszĂĄt öntsd szilikonformĂĄba vagy fĂłliĂĄval bĂ©lelt kenyĂ©rformĂĄba. SimĂ­tsd el a tetejĂ©t, Ă©s tedd mĂ©lyhƱtƑbe legalĂĄbb 6 ĂłrĂĄra, vagy akĂĄr egy Ă©jszakĂĄra.

    A forma aljåra tehetsz egy réteg babapiskótåt is.

    8

    TĂĄlalĂĄs elƑtt vedd ki a parfĂ©t a formĂĄbĂłl, Ă©s hagyd 5-10 percig szobahƑmĂ©rsĂ©kleten ĂĄllni, hogy könnyebben szeletelhetƑ legyen. ÍzlĂ©s szerint dĂ­szĂ­thetƑ extra gesztenyedarabokkal vagy cukormentes csokolĂĄdĂ©forgĂĄccsal.

    A szeleteléshez hasznålj forró vízbe mårtott kést.