Keverd össze a lisztet, szĂĄrĂtott Ă©lesztĆt, cukrot Ă©s sĂłt egy nagy tĂĄlban. Add hozzĂĄ a langyos vizet Ă©s az olvasztott vajat, majd dolgozd össze a tĂ©sztĂĄt simĂĄra.
A vĂz hĆmĂ©rsĂ©klete fontos, hogy ne legyen tĂșl forrĂł, mert az megöli az Ă©lesztĆt. A langyos vĂz (kb. 30-40°C) az ideĂĄlis.
GyĂșrd a tĂ©sztĂĄt 8-10 percig, amĂg rugalmas Ă©s sima nem lesz. Takard le, Ă©s hagyd kelni meleg helyen 1 ĂłrĂĄt, amĂg a duplĂĄjĂĄra nĆ.
A gyĂșrĂĄs sorĂĄn a tĂ©szta glutĂ©nszerkezete kialakul, ami a perec rugalmassĂĄgĂĄt biztosĂtja. A meleg hely lehet a sĂŒtĆ, alacsony hĆfokon (kb. 30-40°C), vagy egy meleg radiĂĄtor közelĂ©ben.
A megkelt tĂ©sztĂĄt oszd 8 egyenlĆ rĂ©szre. FormĂĄzz belĆlĂŒk hosszĂș hengereket, majd alakĂtsd Ćket perec formĂĄvĂĄ.
A tĂ©sztĂĄt lisztezett felĂŒleten könnyebb formĂĄzni. Ha a tĂ©szta nagyon ragad, pihentesd pĂĄr percig.
Forralj fel 1 liter vizet, vedd le a tƱzrĆl, Ă©s keverd bele a szĂłdabikarbĂłnĂĄt (vigyĂĄzz, habzik!).
A szĂłdabikarbĂłnĂĄs vĂzben valĂł fĂŒrdetĂ©s adja a perec jellegzetes ĂzĂ©t Ă©s szĂnĂ©t. Fontos, hogy a vizet vedd le a tƱzrĆl, mielĆtt belekevered a szĂłdabikarbĂłnĂĄt, mert nagyon habzik.
A pereceket egyenkĂ©nt merĂtsd a szĂłdabikarbĂłnĂĄs vĂzbe 30 mĂĄsodpercre, majd szedd ki Ă©s tedd egy sĂŒtĆpapĂrral bĂ©lelt tepsire.
Ne hagyd a pereceket tĂșl sokĂĄig a szĂłdabikarbĂłnĂĄs vĂzben, mert tĂșl sĂłsak lesznek. A 30 mĂĄsodperc ideĂĄlis.
A sĂŒlt hagymĂĄt aprĂtsd fel Ă©s szĂłrd a perecek tetejĂ©re. A sĂŒlt hagyma Ă©des, karamellizĂĄlt Ăze fantasztikusan illik a sĂłs perechez.
A sĂŒlt hagymĂĄt helyettesĂtheted pirĂtott hagymĂĄval is. A lĂ©nyeg, hogy ropogĂłs Ă©s Ăzletes legyen.
SĂŒsd a pereceket 200°C-ra elĆmelegĂtett sĂŒtĆben 15-18 percig, amĂg szĂ©p aranybarna Ă©s ropogĂłs nem lesz. Frissen a legfinomabb.
A sĂŒtĂ©si idĆ sĂŒtĆfĂŒggĆ, figyelj rĂĄ, hogy ne Ă©gjenek meg a perecek. Ha nagyon gyorsan barnulnak, takard le Ćket alufĂłliĂĄval.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.