Keverd össze a lisztet, szárított élesztőt, cukrot és sót egy nagy tálban. Add hozzá a langyos vizet és az olvasztott vajat, majd dolgozd össze a tésztát simára.
A víz hőmérséklete fontos, hogy ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A langyos víz (kb. 30-40°C) az ideális.
Gyúrd a tésztát 8-10 percig, amíg rugalmas és sima nem lesz. Takard le, és hagyd kelni meleg helyen 1 órát, amíg a duplájára nő.
A gyúrás során a tészta gluténszerkezete kialakul, ami a perec rugalmasságát biztosítja. A meleg hely lehet a sütő, alacsony hőfokon (kb. 30-40°C), vagy egy meleg radiátor közelében.
A megkelt tésztát oszd 8 egyenlő részre. Formázz belőlük hosszú hengereket, majd alakítsd őket perec formává.
A tésztát lisztezett felületen könnyebb formázni. Ha a tészta nagyon ragad, pihentesd pár percig.
Forralj fel 1 liter vizet, vedd le a tűzről, és keverd bele a szódabikarbónát (vigyázz, habzik!).
A szódabikarbónás vízben való fürdetés adja a perec jellegzetes ízét és színét. Fontos, hogy a vizet vedd le a tűzről, mielőtt belekevered a szódabikarbónát, mert nagyon habzik.
A pereceket egyenként merítsd a szódabikarbónás vízbe 30 másodpercre, majd szedd ki és tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire.
Ne hagyd a pereceket túl sokáig a szódabikarbónás vízben, mert túl sósak lesznek. A 30 másodperc ideális.
A sült hagymát aprítsd fel és szórd a perecek tetejére. A sült hagyma édes, karamellizált íze fantasztikusan illik a sós perechez.
A sült hagymát helyettesítheted pirított hagymával is. A lényeg, hogy ropogós és ízletes legyen.
Süsd a pereceket 200°C-ra előmelegített sütőben 15-18 percig, amíg szép aranybarna és ropogós nem lesz. Frissen a legfinomabb.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy ne égjenek meg a perecek. Ha nagyon gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.