Aranybarnára sült hús ropogós kérgével és szaftos belsővel.

Sült hús

A Sült hús a magyar konyha egyik legismertebb fogása, amely minden családi étkezés igazi sztárja. Az étel eredete az európai vidéki konyhák egyszerűségében rejlik, ahol a friss húsokat lassú tűzön sütötték, hogy a fűszerek és a hús ízei teljesen összeérjenek. A sült hús az egyik legegyszerűbb, mégis legfinomabb étel, amelyet különböző típusú húsokkal készíthetünk, legyen szó marhahúsról, sertéshúsról vagy baromfiról.

A legfinomabb sült hús titka a hosszú és lassú sütés, amely lehetővé teszi, hogy a hús megpuhuljon és a pácok teljesen beszívódjanak. A sült hús rendkívül sokoldalú, hiszen tálalhatjuk pörköltként, vagy akár önálló ételként, krumplival és friss salátával. Az étel minden falatja valódi ízorgia, és elengedhetetlen része a hagyományos magyar vasárnapi ebédeknek.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 55 perc
650 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 5
500 g Sertéskaraj
2 ek. Olívaolaj
3 gerezd Fokhagyma
1 cs. Rozmaring
1 tk. Info
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra.

    A sütőt légkeveréses fokozaton is bekapcsolhatod, így a hús egyenletesebben fog sülni.

    2

    Dörzsöld be a sertéskarajt olívaolajjal, sóval és borssal. Adj hozzá apróra vágott fokhagymát és friss rozmaringot.

    A fűszerekkel bátran kísérletezhetsz! A mustárral való bekenés is finom ízt ad a húsnak.

    3

    Helyezd a húsdarabot egy sütőtálba, és süsd 30-35 percig, amíg a hús belső hőmérséklete eléri a 75°C-ot.

    A sütési idő függ a hús vastagságától. Érdemes húshőmérőt használni a pontos méréshez. Ha nincs húshőmérőd, vágd meg a húst a legvastagabb pontján; ha a kifolyó lé tiszta, a hús átsült.

    4

    Hagyd pihenni 10 percig, majd szeleteld fel és tálald.

    A pihentetés azért fontos, mert a húsrostok ilyenkor lazulnak el, így a hús szaftosabb marad.