Sült kacsamell narancsmártással tálalva

Sült kacsamell narancsmártással

A sült kacsamell narancsmártással klasszikus francia fogás, amely a 19. században vált népszerűvé az arisztokrácia asztalain. A kacsa gazdag, szaftos húsa tökéletes harmóniában van a narancs friss, enyhén savanykás ízével. Ahogy a kacsamell sül a serpenyőben, a bőr ropogósra pirul, míg a narancsmártás édes-savanyú illata betölti a konyhát, igazi ünnepi hangulatot teremtve. A tökéletes sült kacsamell titka a bőr keresztirányú bevágása, amely segíti a zsiradék kiolvadását, miközben a hús szaftos marad. A narancsmártást még különlegesebbé teheted egy kevés Grand Marnier vagy Cointreau hozzáadásával, hogy mélyebb, gazdagabb ízvilágot kapj.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
850 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
600 g Kacsamellfilé
3 db Narancs
2 ek. Méz
100 ml Fehérbor
200 ml Csirke alaplé
50 g Vaj
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors
5 g Friss kakukkfű

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A kacsamell bőrét éles késsel keresztirányban beirdaljuk, ügyelve arra, hogy ne vágjunk bele a húsba. Sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni 15 percig.

    A beirdalás elősegíti a zsír kiolvadását és a bőr ropogósra sülését.

    2

    Egy száraz, hideg serpenyőbe helyezzük a kacsamellet bőrös oldalával lefelé, majd közepes lángon sütjük 6-8 percig, amíg a bőre aranybarnára sül és a zsírja kiolvad.

    A hideg serpenyőben kezdve a zsír fokozatosan olvad ki, ami egyenletesebb pirulást eredményez.

    3

    Megfordítjuk a kacsamellet, és a húsos oldalát is sütjük 3-4 percig. Ezután a kacsamellet 180°C-ra előmelegített sütőbe helyezzük 8-10 percre, majd kivéve pihentetjük 5 percig.

    A sütőben fejezzük be a sütést, hogy a hús belseje is tökéletesen átsüljön. A pihentetés után a hús szaftosabb marad.

    4

    A narancsok levét kifacsarjuk, és reszelünk egy kevés narancshéjat is. Egy kis lábasban a mézet karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a fehérbort és a csirke alaplevet.

    A narancshéj extra aromát ad a mártásnak. Ügyelj, hogy a méz ne égjen meg karamellizálás közben.

    5

    Hozzáadjuk a narancslevet és a reszelt héjat, majd közepes lángon forraljuk, amíg a mártás kissé besűrűsödik. Végül belekeverjük a vajat, hogy a mártás krémes legyen.

    A vajtól a mártás szép fényes és krémes lesz. Ha túl savanyú a mártás, adj hozzá egy kevés mézet.

    6

    A kacsamellet szeletekre vágjuk, és tálaláskor meglocsoljuk a narancsmártással. Friss kakukkfűvel díszítjük, és ízlés szerint burgonyapürével vagy párolt zöldségekkel tálaljuk.

    A szeleteléshez használj éles kést, hogy szép, egyenletes szeleteket kapj.