Sült máj burgonyapürével és savanyúsággal tálalva

Sült máj burgonyapürével és savanyúsággal

A sült máj burgonyapürével és savanyúsággal egy klasszikus magyar fogás, amely a vidéki konyha egyik kedvence. A máj hagyományosan kedvelt alapanyag volt a paraszti ételekben, mivel olcsó, tápanyagdús és gyorsan elkészíthető. A selymes burgonyapüré és a savanyúság tökéletes kísérője ennek az egyszerű, de ízletes fogásnak. Ahogy a forró serpenyőben a hagyma és a máj sül, az illatok betöltik a konyhát, és rögtön a családi ebédek hangulatát idézik. A tökéletes sült máj titka, hogy nem szabad túlsütni, különben kiszárad és kemény lesz – éppen ezért néhány perc elég mindkét oldalon, hogy belül még puha és szaftos maradjon. Ez az étel tökéletes választás egy gyors hétköznapi vacsorára vagy kiadós ebédre. A savanyúság frissességet ad az ételnek, így kiegyensúlyozza a máj gazdag ízvilágát. Tálalható hagyományosan uborkával, savanyított paprikával vagy akár csalamádéval is.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
720 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Csirkemáj
2 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
800 g Burgonya
200 ml Tej
50 g Vaj
2 tk.
1 tk. Bors
1 tk. Pirospaprika
50 g Liszt
4 ek. Olaj
200 g Savanyúság (uborka, káposzta, paprika)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A csirkemájat alaposan mosd meg hideg víz alatt, távolítsd el az inakat, majd csepegtesd le papírtörlőn.

    A máj alapos tisztítása fontos a jó íz érdekében. A papírtörlővel való leitatás segít, hogy a máj jobban piruljon.

    2

    A vöröshagymát hámozd meg és vágd vékony karikákra, a fokhagymát zúzd össze.

    A vöröshagymát érdemes vékonyra szeletelni, hogy egyenletesen piruljon meg. A fokhagymát pedig a zúzás előtt kicsit sózd meg, így könnyebben szétnyomható.

    3

    Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olajat közepes lángon, majd add hozzá a hagymát és dinszteld üvegesre, kb. 5 perc alatt.

    Ne pirítsd a hagymát túl barnára, mert keserű lesz.

    4

    A csirkemájat forgasd meg enyhén lisztben, majd tedd a serpenyőbe a hagyma mellé. Süsd 3-4 percig az egyik oldalon, majd fordítsd meg és süsd további 3 percig.

    A liszt segít abban, hogy a máj kérget kapjon. Ne süsd túl a májat, mert kemény lesz. Belül rózsaszínnek kell maradnia.

    5

    Sózd, borsozd, majd keverd hozzá a fokhagymát és a pirospaprikát. Keverd át, és süsd további 2 percig, amíg minden íz összeér.

    A pirospaprika színt és ízt ad a májnak. Használhatsz édes vagy csípős pirospaprikát ízlés szerint.

    6

    Közben a burgonyát hámozd meg, vágd kisebb darabokra, és tedd forrásban lévő sós vízbe. Főzd puhára kb. 20 perc alatt.

    A burgonyát egyenletes méretűre vágd, hogy egyszerre főjenek meg.

    7

    A megfőtt burgonyát szűrd le, majd törd össze krumplinyomóval. Add hozzá a vajat és a meleg tejet, majd keverd simára, hogy krémes burgonyapürét kapj.

    A meleg tej segít abban, hogy a püré krémes legyen. Használhatsz tejszínt is a még gazdagabb ízért.

    8

    Tálald a sült májat a burgonyapürével, és kínálj mellé savanyúságot, például kovászos uborkát vagy savanyított káposztát.

    A savanyúság jól ellensúlyozza a máj és a püré ízét.