Kezd a tészta előkészítésével: Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót.
A lisztet érdemes átszitálni, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.
A meleg vízhez add hozzá a cukrot, majd szórd bele az élesztőt. Keverd el, és hagyd pihenni 5-10 percig, hogy az élesztő felfutjon.
A víz ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Akkor jó, ha épphogy melegnek érzed.
Ezután öntsd hozzá az élesztős keveréket a liszthez, majd add hozzá az olívaolajat is. Keverd össze alaposan, majd dagaszd meg a tésztát kézzel vagy dagasztó géppel körülbelül 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és nem ragad a kezedhez. Ha nagyon ragad, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne sokat, mert a tészta kemény lesz.
Formázz belőle egy gömböt, és tedd vissza a tálba, majd takard le egy nedves konyharuhával. Hagyd pihenni 1 órát, hogy megkeljen.
A nedves konyharuha megakadályozza, hogy a tészta teteje kiszáradjon. Meleg helyen gyorsabban megkel a tészta.
Amikor a tészta megkelt, borítsd ki a munkafelületre és oszd 8-10 részre. Minden darabot hengerré formázz, majd azokat pereccé csavarhatod.
A munkafelületet lisztezd be, hogy a tészta ne ragadjon le. A pereceket formázhatod a saját ízlésed szerint.
Készítsd elő a padlizsánt: a padlizsánt vágd fel szeletekre, majd egy serpenyőben grillezd meg olívaolajon, amíg megpuhul és enyhén megpirul.
A padlizsánt sózd be előre, hogy kiengedje a keserű levét. Grillezés előtt töröld szárazra.
Egy nagy fazékban forralj vizet, majd adj hozzá szódabikarbónát. Ebben a vízben blanszírozd a pereceket 1-2 percig, majd vedd ki őket egy szűrőkanállal.
A szódabikarbóna segít abban, hogy a perecek szép barnák legyenek a sütőben, és jellegzetes ízt adjon nekik. Ne hagyd a pereceket túl sokáig a vízben, mert túlságosan megpuhulnak.
Helyezd a pereceket sütőpapírral bélelt tepsire, majd szórd meg a grillezett padlizsán darabokkal. Előmelegített sütőben 200°C-on süsd 15-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.
A sütőt érdemes előmelegíteni, hogy a perecek egyenletesen süljenek meg. Figyeld a pereceket sütés közben, és ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.
Hagyd a pereceket egy kicsit hűlni, majd tálald. Jó étvágyat!
A perecek frissen a legfinomabbak. Kínálhatod őket magukban, vagy mártogatóssal.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.