Sült paprikás empanada kaliforniai paprikával töltve

Sült paprikás empanada

A sült paprikás empanada az egyik legegyszerűbb, mégis ízben gazdag húsmentes változat. A sült paprika füstös édessége és a hagyma természetes karamellizálódása tökéletesen érvényesül a ropogós tésztabatyuban. Ez a verzió különösen népszerű Spanyolországban és Latin-Amerikában, ahol a sült paprika gyakori töltelék alapanyag. Fontos technikai részlet, hogy a paprikát előbb süssük meg, és csak utána hámozzuk – így lesz igazán édes és könnyen emészthető. A fokhagyma és kömény csak finoman egészítik ki a zöldséges tölteléket, nem uralják le az ízeket. Ahogy az empanadák sülnek, a paprika és hagyma illata fokozatosan betölti a konyhát – az eredmény egy laktató, mégis friss és könnyed fogás, amit akár előételként, akár főételként is felszolgálhatsz.

Előkészület 40 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 1 óra 5 perc
1680 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
400 g Búzaliszt
1 tk.
150 ml Víz
100 g Vaj vagy zsír
2 db Kaliforniai paprika (piros vagy sárga)
1 gerezd Fokhagyma
1 db Vöröshagyma
0.5 tk. Őrölt kömény
0.5 tk. Őrölt bors
1 ek. Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet és a sót keverd össze, add hozzá az olvasztott vajat vagy zsírt, majd fokozatosan a vizet. Gyúrd sima tésztává, csomagold fóliába, és pihentesd a hűtőben 30 percig.

    A tésztát ne gyúrd túl, csak addig, amíg összeáll. A hűtőben pihentetés lazítja a glutént, így a tészta könnyebben nyújtható lesz.

    2

    A paprikákat süsd meg 200°C-on kb. 20 percig, amíg a héjuk megfeketedik. Ezután tedd őket zárt edénybe vagy fóliába 10 percre, majd húzd le a héjukat, és vágd csíkokra.

    A paprikákat grillen vagy gázláng felett is megsütheted. A zárt edényben vagy fóliában a gőz segít leválni a héjukat.

    3

    A vöröshagymát szeleteld vékonyra, a fokhagymát zúzd össze. Egy serpenyőben melegíts olívaolajat, párold meg a hagymát, majd add hozzá a fokhagymát és sült paprika csíkokat.

    A hagymát lassú tűzön párold, hogy ne égjen meg. A fokhagymát a végén add hozzá, hogy ne keseredjen meg.

    4

    Fűszerezd a keveréket köménnyel és borssal, majd pirítsd 3-4 percig, hogy az ízek összeérjenek. Hagyd langyosra hűlni.

    A fűszereket ízlés szerint variálhatod. A chilitől pikánsabb lesz a töltelék.

    5

    A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki kb. 3 mm vastagra. Szaggass belőle 10–12 cm-es köröket. Mindegyik közepére tegyél egy evőkanálnyi tölteléket.

    Ha nincs kiszúród, használhatsz tányért vagy tálat a körök szaggatásához. A tésztamaradékot gyúrd össze, és nyújtsd ki újra.

    6

    Hajtsd félbe a köröket, és a széleket nyomd le villával vagy csavard be kézzel. Ügyelj rá, hogy jól záródjon, ne szivárogjon ki a töltelék.

    A széleket megkenheted egy kevés vízzel vagy tojással, hogy jobban összetapadjanak.

    7

    Helyezd a megtöltött empanadákat sütőpapírral bélelt tepsire. Kend meg kevés olajjal vagy vízzel a tetejüket.

    A tetejüket megkenheted felvert tojással is, hogy szép fényesek legyenek.

    8

    Süsd előmelegített 200°C-os sütőben 20–25 percig, amíg aranybarnára sülnek. A tészta legyen ropogós, a belső pedig szaftos.

    Figyeld a sütőt, mert a sütési idő sütőfüggő. Ha a tetejük túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    9

    Hagyd pihenni 5 percig, majd tálald melegen. Kiváló húsmentes fogás friss salátával vagy önmagában is.

    Az empanadákat melegen vagy hidegen is fogyaszthatod. Kiválóan illik hozzájuk a joghurtos mártás.