Sült sertéskaraj gombás mártással tálalva

Sült sertéskaraj gombás mártással

A sült sertéskaraj gombás mártással egy időtlen klasszikus a magyar konyhában, amely minden alkalomra tökéletes választás. A puha hús és a krémes, gazdag gombás mártás kombinációja igazi komfortételt kínál. Ez az étel a hagyományos magyar ízeket ötvözi a modern tálalási technikákkal, így könnyen elnyeri a család és a vendégek tetszését. A recept elkészítése egyszerű, mégis látványos eredményt nyújt, amely ünnepi asztalokon is megállja a helyét.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
600 g Sertéskaraj
300 g Gomba
50 g Vaj
200 ml Tejszín
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 tk.
0.5 tk. Bors
20 ml Olívaolaj
10 g Petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A sertéskarajt tisztítsd meg, és szeleteld egyenletes vastagságú szeletekre. Sózd és borsozd mindkét oldalát.

    A karajszeleteket érdemes klopfolóval kissé megütögetni, hogy puhábbak legyenek. Ügyelj a szeletek egyenletes vastagságára, hogy egyszerre süljenek meg.

    2

    Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, majd süsd meg a karajszeleteket oldalanként 3-4 percig, amíg aranybarna színt kapnak. Tedd félre a húst pihenni.

    A serpenyő legyen elég forró, hogy a hús kérget kapjon, és ne száradjon ki. Ne süsd túl a húst, mert akkor rágós lesz. Pihentetés alatt takard le alufóliával, hogy melegen maradjon.

    3

    A serpenyőben olvaszd meg a vajat, és párold meg az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát.

    A vaj ízt ad a mártásnak, de könnyen megéghet. Ha aggódsz emiatt, keverj egy kevés olívaolajat a vajhoz.

    4

    Add hozzá a felszeletelt gombát, és pirítsd 5-6 percig, amíg megpuhul és levet enged.

    A gombát ne mosd meg, csak töröld át egy nedves papírtörlővel, mert a víz felszívja. Ha sok levet enged, süsd addig, amíg elpárolog.

    5

    Öntsd a tejszínt a gombára, keverd el alaposan, és hagyd, hogy a mártás besűrűsödjön. Ízesítsd sóval, borssal, és add hozzá az aprított petrezselymet.

    Használj magas zsírtartalmú tejszínt (30% felett), hogy a mártás szép krémes legyen. Ha a mártás túl híg, sűrítsd be egy kevés liszttel vagy keményítővel.

    6

    Tálald a sült sertéskarajt a gombás mártással, friss petrezselyemmel díszítve. Kínálj hozzá burgonyapürét vagy friss salátát.

    A mártást közvetlenül tálalás előtt készítsd el, hogy ne hűljön ki és ne sűrűsödjön be túlságosan. A friss petrezselyem nem csak díszítés, hanem friss ízt is ad az ételnek.