Sült tofu paradicsomszósszal tálalva

Sült tofu paradicsomszósszal

A tofu az egyik legnépszerűbb növényi alapú fehérjeforrás, amelyet már évszázadok óta használnak az ázsiai konyhában. A paradicsomszószos változat egy modern, mediterrán ihletésű recept, amely ötvözi a tofu ropogós textúráját a gazdag, fűszeres paradicsommártással. A sült tofu felszíne enyhén karamellizálódik, míg a paradicsomszósz kellemesen savas és fűszeres ízt ad neki. Ez az étel gyorsan elkészíthető, így tökéletes választás egy sűrű hétköznapra vagy egy könnyed hétvégi vacsorára. Különösen jól párosítható tésztával, rizzsel vagy friss kenyérrel, hogy az ízek még jobban érvényesüljenek.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
650 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
300 g Tofu
250 ml Paradicsomszósz
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
2 ek. Olívaolaj
1 tk. Oregánó
1 tk. Bazsalikom
1 tk.
0.5 tk. Bors
1 tk. Cukor
1 ek. Balzsamecet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A tofut papírtörlővel alaposan itasd le, hogy a felesleges nedvességet eltávolítsd, majd vágd kisebb kockákra.

    Minél szárazabb a tofu, annál jobban fog pirulni a serpenyőben.

    2

    Egy serpenyőben hevíts fel egy evőkanál olívaolajat, majd pirítsd a tofu kockákat 5-6 percig, amíg aranybarnák lesznek. Ezután vedd ki és tedd félre.

    Ügyelj rá, hogy a tofu kockák ne legyenek túl zsúfoltan a serpenyőben, mert akkor nem pirulnak, hanem párolódnak. Ha szükséges, süsd őket több adagban.

    3

    A vöröshagymát és a fokhagymát aprítsd fel. Egy serpenyőben hevíts egy evőkanál olívaolajat, majd pirítsd a hagymát 2-3 percig, amíg üveges lesz.

    A hagymát alacsony lángon pirítsd, hogy ne égjen meg, hanem szépen karamellizálódjon.

    4

    Add hozzá a fokhagymát, és pirítsd további 1 percig, hogy az ízek felszabaduljanak.

    A fokhagymát csak rövid ideig pirítsd, mert könnyen megég és keserű lesz.

    5

    Öntsd hozzá a paradicsomszószt, majd szórd bele az oregánót, bazsalikomot, sót, borsot és a cukrot. Keverd jól össze.

    A cukor segít ellensúlyozni a paradicsomszósz savasságát. Ha nincs otthon cukor, használhatsz egy kevés mézet is.

    6

    Add hozzá a balzsamecetet, majd főzd alacsony lángon 10 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A balzsamecet mélyebb ízt ad a szósznak. Ha nincs otthon, használhatsz egy kevés vörösborecetet is.

    7

    Tedd vissza a sült tofut a szószba, majd keverd össze óvatosan, hogy minden darab bevonódjon a paradicsomszósszal.

    Óvatosan keverd, hogy a tofu ne törjön össze.

    8

    Főzd további 5 percig, majd tálald frissen főtt tésztával, rizzsel vagy friss kenyérrel.

    A tálalásnál szórhatsz rá friss bazsalikomot vagy petrezselymet.