A burgonyát hámozd meg, vágd kisebb darabokra, majd főzd puhára sós vízben kb. 20 perc alatt.
A burgonya akkor van kész, ha villával könnyedén át tudod szúrni.
Szűrd le a megfőtt burgonyát, majd törd át egy tálba és hagyd teljesen kihűlni.
A burgonyát minél alaposabban törd át, hogy ne maradjanak benne darabok. A kihűlés nagyon fontos, mert különben a tészta túl ragacsos lesz.
A kihűlt burgonyához add hozzá a lisztet, a tojássárgáját és egy csipet sót, majd gyúrd össze egy puha, homogén tésztává.
A liszt mennyisége függ a burgonya nedvességtartalmától. Lehet, hogy több vagy kevesebb lisztre lesz szükséged. Addig gyúrd, amíg a tészta összeáll, de ne legyen túl kemény.
A tésztát oszd négy részre, formázz belőlük kb. 2 cm vastag rudakat, majd vágd fel kis darabokra. A villával óvatosan megnyomhatod, hogy a gnocchi jellegzetes mintázatot kapjon.
A villával való mintázás nem kötelező, de szebbé teszi a gnocchit és segít, hogy jobban magába szívja a szószt.
Forralj fel vizet egy nagy lábasban, majd tedd bele a gnocchikat kisebb adagokban. Amint feljönnek a víz felszínére (kb. 2 perc), szűrd le őket és tedd félre.
A gnocchi akkor van kész, ha feljön a víz felszínére. Ne főzd túl, mert széteshet.
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral.
A sütőpapír megakadályozza, hogy a gnocchi leragadjon a tepsi aljára.
A cukkinit, padlizsánt, paprikát és hagymát vágd nagyobb darabokra, majd helyezd a tepsibe. Szórd rá a fokhagymát és a rozmaringot.
Használhatsz más zöldségeket is ízlés szerint, például paradicsomot, gombát vagy brokkolit.
Locsold meg olívaolajjal, sózd és borsozd ízlés szerint. Keverd át, majd süsd kb. 20-25 percig, amíg a zöldségek enyhén karamellizálódnak.
A zöldségeket időnként keverd meg, hogy egyenletesen süljenek meg.
Egy nagy serpenyőben forrósíts fel egy kevés olívaolajat, majd pirítsd meg a főtt gnocchikat 2-3 percig, hogy aranybarna kérget kapjanak.
A gnocchit ne tedd túl sűrűn a serpenyőbe, mert akkor nem pirul meg, hanem párolódik.
Add hozzá a sült zöldségeket a pirított gnocchihoz, és óvatosan keverd össze, hogy a zöldségek íze átjárja a tésztát.
Ne keverd túl erősen, mert a gnocchi könnyen összetörhet.
Tálalás előtt szórd meg frissen reszelt parmezánnal és extra rozmaringgal.
A friss rozmaring helyett használhatsz szárítottat is, de a friss íze intenzívebb.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.