Sushi tálalva szójaszósszal és gyömbérrel

Sushi

A sushi a japán gasztronómia egyik legismertebb fogása, amely évszázadokkal ezelőtt alakult ki. Kezdetben a fermentált hal és rizs tartósítására szolgált, de a modern változata a friss hal és egyéb összetevők kombinációjára épül. Napjainkban világszerte elterjedt, és számos variációban készül, a klasszikus maki és nigiri sushitól kezdve az újhullámos tekercsekig. A tökéletes sushi titka a megfelelő rizs állagának elérése és a gondosan megválogatott friss alapanyagok használata. Próbáld ki ezt a receptet, és élvezd a japán konyha egyik legnépszerűbb ételét!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Sushi rizs
50 ml Rizsecet
25 g Cukor
1 tk.
5 db Nori (szárított tengeri alga)
200 g Friss lazac vagy tonhal
1 db Uborka
1 db Avokádó
1 tk. Wasabi
50 ml Szójaszósz
30 g Pácolt gyömbér

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Mosd meg a sushi rizst többször hideg vízben, amíg a víz tiszta nem lesz. Ezután áztasd be 30 percre, majd szűrd le.

    A rizs alapos mosása eltávolítja a felesleges keményítőt, ami fontos a megfelelő állag eléréséhez. Az áztatás segít a rizsnek egyenletesen megfőni.

    2

    Főzd meg a rizst a csomagoláson található utasítás szerint, majd hagyd pihenni 10 percig fedő alatt.

    A rizs főzésekor ügyelj arra, hogy ne legyen túl puha vagy túl kemény. A pihentetés segít a rizsnek felszívni a maradék vizet, és tökéletes állagúvá válni.

    3

    Egy kis lábasban melegítsd fel a rizsecetet, cukrot és sót, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Öntsd a keveréket a meleg rizsre, majd óvatosan keverd össze, és hagyd kihűlni szobahőmérsékleten.

    A rizsecet, cukor és só keveréke adja a sushi rizs jellegzetes ízét. Fontos, hogy a cukor teljesen feloldódjon. A rizst óvatosan keverd össze, hogy ne törjön össze.

    4

    Vágd vékony csíkokra a lazacot vagy tonhalat, az uborkát és az avokádót.

    A töltelékeket vékony csíkokra vágd, hogy könnyen lehessen tekerni a sushit. Használj friss, jó minőségű alapanyagokat.

    5

    Teríts ki egy norilapot egy bambusz gyékényre (makisu), és oszlasd el rajta egyenletesen a sushi rizst, hagyj egy kb. 2 cm-es szabad sávot a tetején.

    A norilapot fényes oldalával lefelé helyezd a bambusz gyékényre. A rizst egyenletesen oszlasd el, de ne nyomd túl erősen. A szabad sáv segít a tekercs lezárásában.

    6

    Helyezd a tölteléket (hal, uborka, avokádó) a rizs közepére, majd egyenletesen oszlasd el.

    Ne tegyél túl sok tölteléket, mert nehéz lesz feltekerni a sushit. A tölteléket egyenletesen oszlasd el a rizs közepén.

    7

    A bambuszgyékény segítségével tekerd fel a sushi tekercset szorosan, majd nedves késsel vágd fel egyenlő szeletekre.

    A bambusz gyékény segítségével szorosan tekerd fel a sushit. A nedves kés megakadályozza, hogy a rizs ráragadjon a késre, és szép szeleteket tudj vágni.

    8

    Tálald a sushit szójaszósszal, wasabival és pácolt gyömbérrel.

    A szójaszósz, wasabi és pácolt gyömbér elengedhetetlen kellékei a sushinak. Kínálhatsz mellé más japán specialitásokat is, például edamame-t vagy miso levest.