Mézeskalács karácsonyi formákkal

Mézeskalács

A mézeskalács története a középkorig nyúlik vissza, amikor először készítettek mézzel édesített süteményeket. Eredetileg gyógynövényekkel ízesítették, és gyakran használták díszként vagy ajándékként. Mára a mézeskalács a karácsony szimbólumává vált, különösen Európában, ahol különböző formákban és ízesítésekkel találkozhatunk vele. A hagyomány szerint a mézeskalácsot gyerekekkel együtt készítik, hogy megteremtsék az ünnepi hangulatot.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 12 perc
Teljes 32 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
200 g Cukor
250 g Méz
100 g Vaj
2 db Tojás
1 tk. Fahéj
1 tk. Gyömbér
0.5 tk. Szegfűszeg
1 tk. Szódabikarbóna

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

    A sütőpapír megakadályozza, hogy a mézeskalácsok leragadjanak a tepsire.

    2

    Keverd össze a száraz hozzávalókat: lisztet, cukrot, fahéjat, gyömbért, szegfűszeget és szódabikarbónát.

    A fűszerek mennyiségét ízlés szerint változtathatod. Ha intenzívebb ízt szeretnél, adj hozzá több fűszert. A szódabikarbóna helyett használhatsz sütőport is.

    3

    Olvaszd fel a mézet és a vajat, majd keverd hozzá a tojásokat.

    A mézet és a vajat óvatosan olvaszd fel, nehogy megégjenek. A tojásokat egyesével keverd hozzá a mézes-vajas keverékhez.

    4

    Keverd össze a nedves és száraz hozzávalókat, és gyúrd össze a tésztát.

    A tésztát alaposan gyúrd össze, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá még egy kevés lisztet. Ha túl száraz, adj hozzá egy kevés mézet.

    5

    Nyújtsd ki a tésztát, szaggasd ki a formákat, és helyezd a tepsire.

    A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, hogy ne ragadjon le. A kiszaggatott formákat helyezd egymástól távolabb a tepsire, mert sütés közben megnőnek.

    6

    Süsd a mézeskalácsokat 10-12 percig, amíg aranybarnák lesznek.

    A sütési idő függ a mézeskalácsok vastagságától. Figyeld a mézeskalácsokat, és vedd ki őket a sütőből, amikor aranybarnák lesznek. Ha túl sokáig sütöd, kiszáradnak.