A Sajtos pogácsa egy olyan sütemény, amely minden reggelt különlegessé tesz. A puha, vajas tészta és a gazdag sajt töltelék egyedülálló kombinációja garantálja a tökéletes ízt. A pogácsa különlegessége, hogy frissen, langyosan a legfinomabb, éppen ezért gyakran fogyasztják reggelire vagy uzsonnára, akár egy bögre teával. A sajtos pogácsa magyar pékségek és kávézók egyik alapdarabja, hiszen mindenki imádja ezt a lágy és ínycsiklandó falatot.
A pogácsa elkészítése nem túl bonyolult, de sok türelmet igényel, hogy a tészta a legpuhább legyen. Egy igazi magyar ínycsiklandó falat, amelyet nemcsak otthon, hanem minden alkalomra szívesen készítenek.
Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk.
A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a hideg nem indítja be az élesztőt, a meleg pedig elpusztítja.
A lisztet a vajjal összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tejfölt, a tojást, sót és a reszelt sajt felét.
A vajat hidegen, kockákra vágva a legkönnyebb összemorzsolni a liszttel. A só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel, mert gátolja a felfutást.
Simára gyúrjuk a tésztát, és letakarva meleg helyen 1 órát kelesztjük.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas. A kelesztéshez ideális a 25-30°C körüli hőmérséklet.
A megkelt tésztát lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Ha a tészta nagyon ragad, tegyünk alá és fölé is lisztet. A kiszaggatott pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
A tetejüket megkenjük felvert tojással, és megszórjuk a maradék reszelt sajttal.
A tojást alaposan verjük fel, hogy szép színe legyen a pogácsáknak. A sajtot egyenletesen szórjuk el a tetején.
180°C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, amíg aranybarnára sülnek.
A sütési idő sütőfüggő, figyeljük a pogácsákat, nehogy megégjenek. Ha a tetejük túl hamar barnul, takarjuk le alufóliával.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.