Sajtos pogácsa aranybarnára sütve, ropogós sajtréteggel a tetején

Sajtos pogácsa

A Sajtos pogácsa egy olyan sütemény, amely minden reggelt különlegessé tesz. A puha, vajas tészta és a gazdag sajt töltelék egyedülálló kombinációja garantálja a tökéletes ízt. A pogácsa különlegessége, hogy frissen, langyosan a legfinomabb, éppen ezért gyakran fogyasztják reggelire vagy uzsonnára, akár egy bögre teával. A sajtos pogácsa magyar pékségek és kávézók egyik alapdarabja, hiszen mindenki imádja ezt a lágy és ínycsiklandó falatot.

A pogácsa elkészítése nem túl bonyolult, de sok türelmet igényel, hogy a tészta a legpuhább legyen. Egy igazi magyar ínycsiklandó falat, amelyet nemcsak otthon, hanem minden alkalomra szívesen készítenek.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
150 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 5
500 g Liszt
250 g Vaj
200 g Reszelt sajt
150 g Tejföl
1 7g Élesztő
2 db Tojás
1 ek. Cukor
1 tk Info
100 ml Tej

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk.

    A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a hideg nem indítja be az élesztőt, a meleg pedig elpusztítja.

    2

    A lisztet a vajjal összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tejfölt, a tojást, sót és a reszelt sajt felét.

    A vajat hidegen, kockákra vágva a legkönnyebb összemorzsolni a liszttel. A só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel, mert gátolja a felfutást.

    3

    Simára gyúrjuk a tésztát, és letakarva meleg helyen 1 órát kelesztjük.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas. A kelesztéshez ideális a 25-30°C körüli hőmérséklet.

    4

    A megkelt tésztát lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

    Ha a tészta nagyon ragad, tegyünk alá és fölé is lisztet. A kiszaggatott pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.

    5

    A tetejüket megkenjük felvert tojással, és megszórjuk a maradék reszelt sajttal.

    A tojást alaposan verjük fel, hogy szép színe legyen a pogácsáknak. A sajtot egyenletesen szórjuk el a tetején.

    6

    180°C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, amíg aranybarnára sülnek.

    A sütési idő sütőfüggő, figyeljük a pogácsákat, nehogy megégjenek. Ha a tetejük túl hamar barnul, takarjuk le alufóliával.