Sütőtök saláta dióval és rukkolával tálalva

Sütőtök saláta dióval

A sütőtök az ősz egyik legnépszerűbb alapanyaga, amelyet számtalan módon lehet felhasználni. A dióval és rukkolával kombinálva egy igazán különleges, ízletes és egészséges salátát kapunk. A sült sütőtök édes íze remekül harmonizál a pirított dió ropogós textúrájával és a balzsamecet enyhe savasságával. Ez a saláta nemcsak látványos és ínycsiklandó, hanem tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal is, így kiváló választás egy könnyű, mégis tápláló étkezéshez. Egy hideg őszi napon különösen jól esik egy frissen elkészített, meleg sütőtök saláta, amely minden falattal felmelegíti a testet és a lelket.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 35 perc
620 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
400 g Sütőtök
50 g Dió
100 g Rukkola
1 db Vöröshagyma
2 ek. Olívaolaj
1 ek. Balzsamecet
1 tk. Méz
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A sütőtököt hámozd meg, távolítsd el a magokat, majd vágd kisebb kockákra.

    A sütőtök magjait ne dobd ki! Megmosva, megszárítva és megpirítva remek rágcsálnivaló vagy salátafeltét lehet belőlük.

    2

    Egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezd a sütőtökdarabokat, locsold meg egy evőkanál olívaolajjal, majd sózd és borsozd. Süsd 200°C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig, amíg puhák és enyhén karamellizáltak lesznek.

    A sütőtököt érdemes egy rétegben elhelyezni a tepsin, hogy egyenletesen süljön meg.

    3

    A diót száraz serpenyőben pirítsd meg közepes lángon 3-4 percig, hogy intenzívebb ízt kapjon.

    Vigyázz, hogy a dió ne égjen meg! Folyamatosan kevergesd a serpenyőben.

    4

    A vöröshagymát szeleteld vékony karikákra.

    A vöröshagyma íze enyhébb lesz, ha szeletelés után hideg vízbe áztatod néhány percre.

    5

    Egy tálban keverd össze a balzsamecetet, a mézet és egy evőkanál olívaolajat, majd keverd alaposan össze.

    Az öntetbe adhatsz egy kevés mustárt is a pikánsabb ízért.

    6

    Egy nagy salátástálban rendezd el a rukkolát, majd helyezd rá a sült sütőtököt, a pirított diót és a vöröshagymát.

    A salátához használhatsz más zöld leveleket is, például spenótot vagy madársalátát.

    7

    Locsold meg a balzsamecetes öntettel, majd óvatosan keverd össze, hogy minden összetevő jól bevonódjon.

    Az öntetet közvetlenül tálalás előtt locsold a salátára, hogy a levelek ne essenek össze.

    8

    Azonnal tálald, akár önálló könnyű ételként, akár köretként egy főétel mellé.

    Ha köretként tálalod, próbáld ki grillezett húsok vagy hal mellé. A sütőtök édeskés íze remekül passzol hozzájuk.