Sütőtökös és spenótos samosa tálalva

Sütőtökös és spenótos samosa

A samosa története több száz évre nyúlik vissza, eredete Perzsiából származik, ahonnan a középkorban terjedt el Indiába és más régiókba. A hagyományos hússal töltött változatokat mára sokféle vegetáriánus verzió váltotta fel – mint ez a sütőtökös és spenótos kombináció. Ahogy a sütőtök karamellizálódik, édeskés íze harmonizál a spenót frissességével. Képzeld el, ahogy egy hűvös őszi napon belépsz a konyhába, és a sült tök illata betölti a levegőt – az első harapásnál a ropogós tészta és a fűszeres, zöldséges töltelék tökéletesen kiegészíti egymást. Tökéletes választás egy őszi piknikre vagy vendégváró falatként, de akár előételként egy ünnepi vacsorán is megállja a helyét.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 55 perc
740 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Sütőtök
150 g Friss spenót
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
2 ek. Olívaolaj
0.25 tk. Őrölt szerecsendió
1 tk.
0.25 tk. Őrölt bors
10 db Réteslap (vagy samosa tészta)
2 ek. Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A sütőtököt hámozd meg, kockázd fel, majd egy kevés olajjal összeforgatva süsd előmelegített sütőben 200°C-on kb. 25 percig, míg puha és enyhén karamellizált lesz. Tipp: ha kisebb darabokra vágod, gyorsabban átsül.

    A sütőtököt sütés helyett meg is főzheted, de a sütés mélyebb, édesebb ízt ad neki.

    2

    Amíg a tök sül, aprítsd fel a vöröshagymát és fokhagymát. Egy serpenyőben melegíts olajat, majd pirítsd meg őket, amíg aranybarnák lesznek. Tipp: közepes lángon süsd, nehogy megégjen.

    A hagymát és fokhagymát ne pirítsd túl, mert keserű lesz. Akkor jó, ha aranybarna és illatos.

    3

    Add hozzá a spenótot a hagymás keverékhez, és párold 2-3 percig, amíg összeesik. Vedd le a tűzről, és hagyd langyosra hűlni. Tipp: ne főzd túl, mert elveszti színét és vitamintartalmát.

    Ha friss spenótot használsz, alaposan mosd meg és szárítsd le. Fagyasztott spenótot is használhatsz, de azt ki kell csavarni, hogy ne legyen túl nedves.

    4

    A sült sütőtököt villával törd össze, majd keverd hozzá a hagymás-spenótos keveréket, fűszerezd szerecsendióval, sóval, borssal. Jól keverd össze, majd hagyd teljesen kihűlni. Tipp: ha túl nedves a töltelék, tegyél hozzá kevés zsemlemorzsát.

    A tölteléket ízlés szerint tovább fűszerezheted, például curryvel, gyömbérrel vagy chilipehellyel.

    5

    Vágd a réteslapokat hosszú csíkokra. A csík egyik végére tegyél egy evőkanál tölteléket, majd háromszög alakban hajtogasd fel. A széleket vízzel ragaszd össze. Tipp: ne töltsd túl, különben kifolyik sütés közben.

    A réteslapok könnyen kiszáradnak, ezért takard le őket nedves konyharuhával, amíg dolgozol velük. A széleket alaposan ragaszd össze, hogy ne nyíljanak szét sütés közben.

    6

    Helyezd a megtöltött samosákat sütőpapíros tepsire, kend meg kevés olajjal, majd süsd előmelegített sütőben 200°C-on 15-20 percig, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek. Tipp: félidőben fordítsd meg őket, hogy mindkét oldaluk sült legyen.

    A samosákat olaj helyett tojással is megkenheted, hogy szebb színt kapjanak. Sütés helyett bő olajban is kisütheted őket.