Sütőtökös leves fűszeres krutonnal tálalva

Sütőtökös leves fűszeres krutonnal

A sütőtökös leves fűszeres krutonnal az őszi szezon egyik legkedveltebb étele. A sütőtök természetes édessége és a fűszeres kruton ropogóssága tökéletes harmóniát alkot. Ez az egyszerűen elkészíthető, mégis különleges fogás ideális választás egy hűvös napon, amikor valami meleg és tápláló ételre vágyunk.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
240 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
600 g Sütőtök
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
800 ml Zöldségalaplé
200 ml Kókusztejszín
0.5 tk. Őrölt gyömbér
0.25 tk. Őrölt szerecsendió
2 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Bors
150 g Bagett (krutonnak)
1 tk. Fűszerkeverék (pl. oregánó, kakukkfű)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A sütőtököt hámozd meg, vágd fel kisebb darabokra. A vöröshagymát és fokhagymát aprítsd fel.

    A sütőtök hámozásához használj éles kést vagy zöldséghámozót. A kisebb darabokra vágás gyorsítja a főzési időt.

    2

    Egy nagy lábosban hevítsd fel az olívaolajat, és párold meg a vöröshagymát 3-4 percig, amíg üveges lesz. Add hozzá a fokhagymát, és párold további 1 percig.

    A hagymát alacsony lángon párold, hogy ne égjen meg. A fokhagymát csak a végén add hozzá, mert hamarabb megég.

    3

    Tedd hozzá a sütőtökdarabokat, öntsd fel a zöldségalaplével, és forrald fel. Csökkentsd a hőt, és főzd 20 percig, amíg a sütőtök megpuhul.

    Használhatsz bolti vagy házi készítésű zöldségalaplét is. A sütőtök akkor van kész, ha könnyen szétesik egy villával.

    4

    Amíg a leves fő, készítsd el a fűszeres krutont. A bagettet vágd kisebb kockákra, keverd össze olívaolajjal és a fűszerkeverékkel. Süsd 180°C-ra előmelegített sütőben 10 percig, amíg ropogós lesz.

    A krutonhoz használhatsz bármilyen szikkadt kenyeret. A fűszerkeverék lehet provence-i fűszerkeverék, fokhagymapor, vagy akár chilipehely is. Figyeld a sütőt, mert a kruton hamar megéghet.

    5

    A megfőtt sütőtököt turmixold simára a lábosban egy botmixer segítségével, vagy tedd át turmixgépbe.

    A botmixer használata kényelmesebb, de a turmixgép simább végeredményt ad. Ha turmixgépet használsz, hagyd kicsit hűlni a levest, mielőtt beleteszed, hogy ne fröccsenjen ki.

    6

    Add hozzá a kókusztejszínt, az őrölt gyömbért, szerecsendiót, sót és borsot. Forrald össze 2-3 percig.

    A kókusztejszín helyett használhatsz tejszínt vagy növényi tejet is. Kóstold meg, és ízesítsd a saját ízlésed szerint.

    7

    Tálald a levest melegen, a tetejére szórva a ropogós krutont. Friss petrezselyemmel is díszítheted.

    A levest kínálhatod pirított tökmaggal vagy egy kanál tejföllel is.