A Sütőtökös rizottó egy igazi őszi étel, amely a sütőtök édes, gazdag ízét ötvözi a rizottó krémes, gazdag textúrájával. A rizottó alapja a fehérbor és a húsleves, melyek segítenek kiemelni a sütőtök ízét. A sütőtök darabok és a krémes rizottó remek kombinációt alkotnak, és egy igazán tápláló és ínycsiklandó ételt eredményeznek. A receptben a friss fűszerek, mint a rozmaring és a kakukkfű, hozzáadott mélységet biztosítanak az ételnek.
Ez az étel tökéletes választás lehet egy könnyű, de tápláló vacsorához, vagy akár egy ünnepi asztalra is. A sütőtökös rizottó nemcsak ízletes, hanem egészséges is, mivel a sütőtök tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal.
A sütőtököt hámozd meg, vágd kockákra, és süsd előmelegített sütőben 200°C-on kb. 20-25 percig, amíg megpuhul.
A sütőtököt sütheted egy kevés olívaolajjal meglocsolva, így még ízletesebb lesz. Alternatív megoldásként párolhatod is.
Az olívaolajon párold meg az apróra vágott hagymát és fokhagymát.
A hagymát alacsony lángon párold, hogy ne égjen meg, és ne keseredjen meg.
Add hozzá a rizst, és kevergetve pirítsd 2-3 percig, majd öntsd hozzá a fehérbort.
A rizst addig pirítsd, amíg áttetszővé válik. A fehérbor elpárologtatja az alkohol tartalmát, de ha nem szeretnél használni, helyettesítheted zöldségleves alaplével.
Fokozatosan adagold hozzá a forró zöldségleves alaplevet, és közben folyamatosan kevergesd, amíg a rizs megpuhul.
Fontos, hogy az alaplé forró legyen, mert a hideg alaplé lelassítja a főzési folyamatot. A rizst folyamatosan kevergesd, hogy krémes állagú legyen.
Amikor a rizs majdnem elkészült, add hozzá a sült sütőtököt, a vajat és a reszelt parmezánt, majd keverd simára.
A vajat és a parmezánt a végén add hozzá, hogy a rizottó krémes és gazdag ízű legyen. A sütőtököt óvatosan keverd bele, hogy ne törjön össze teljesen.
Tálalás előtt szórd meg friss, aprított zsályával.
A zsálya remekül passzol a sütőtök ízéhez. Ha nincs zsályád, használhatsz rozmaringot vagy petrezselymet is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.