Sütőtökös zöldségpörkölt tányéron tálalva

Sütőtökös zöldségpörkölt

A sütőtökös zöldségpörkölt egy ízletes és tápláló fogás, amely a magyar konyha hagyományos pörköltjeinek könnyedebb, zöldséges változata. A sütőtök természetes édessége tökéletesen harmonizál a pirított hagyma, paprika és sárgarépa gazdag ízvilágával. A pirospaprika és kömény klasszikus fűszerezése mélyebb ízrétegeket ad az ételnek, míg a friss petrezselyem frissességet kölcsönöz neki. Ez a recept tökéletes választás vegetáriánusok számára, de húsmentes napokon is remek alternatíva egy tartalmas és ízletes egytálételhez.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
850 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Sütőtök
1 db Vöröshagyma
2 db Sárgarépa
1 db Paprika
2 db Paradicsom
2 gerezd Fokhagyma
2 ek. Olívaolaj
1 tk. Pirospaprika
0.5 tk. Köménymag
1 csipet
1 csipet Frissen őrölt fekete bors
250 ml Zöldségleves alaplé
1 ek. Friss petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A vöröshagymát aprítsd fel, a fokhagymát vágd finomra, a sárgarépát, paprikát és paradicsomot kockázd fel.

    A zöldségeket vágd kb. egyforma méretűre, hogy egyszerre puhuljanak meg.

    2

    A sütőtököt hámozd meg, távolítsd el a magokat, és vágd közepes méretű kockákra.

    A sütőtök hámozásához használj éles kést, és óvatosan vágd le a héját.

    3

    Egy nagy serpenyőben vagy lábosban hevítsd fel az olívaolajat, majd dinszteld meg benne a hagymát és a fokhagymát közepes lángon 2-3 percig.

    A hagymát dinszteld üvegesre, ne pirítsd meg, mert megkeseredhet.

    4

    Add hozzá a sárgarépát és a paprikát, majd pirítsd további 5 percig, hogy enyhén karamellizálódjanak az ízek.

    A sárgarépa és a paprika pirítása intenzívebbé teszi az ízeket.

    5

    Szórd meg a pirospaprikával és a köménymaggal, majd keverd alaposan össze, hogy az ízek jól összeérjenek.

    A pirospaprikát ne pirítsd túl, mert megég és keserű lesz. Azonnal keverd össze a többi hozzávalóval.

    6

    Add hozzá a paradicsomot és a sütőtököt, majd keverd össze a többi zöldséggel.

    Ha a sütőtök nagyon kemény, előfőzheted egy kicsit, hogy hamarabb megpuhuljon.

    7

    Öntsd fel a zöldségalaplével, sózd és borsozd ízlés szerint, majd fedd le, és főzd közepes lángon kb. 20 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.

    Ha nincs zöldségalapleved, használhatsz vizet is, de a zöldségalaplé gazdagabb ízt ad a pörköltnek.

    8

    Ha a sütőtök és a többi zöldség kellően puha, vedd le a fedőt, és hagyd pár percig főni, hogy a szaft kissé besűrűsödjön.

    A szaft besűrítéséhez keverj el egy teáskanál keményítőt egy kevés vízzel, és add hozzá a pörkölthöz.

    9

    Tálalás előtt szórd meg frissen aprított petrezselyemmel, és fogyaszd friss kenyérrel vagy rizzsel.

    A petrezselyem helyett használhatsz más zöldfűszert is, például kakukkfüvet vagy rozmaringot.