Szarvasgombás és kecskesajtos quiche rusztikus tányéron

Szarvasgombás és kecskesajtos quiche

A quiche eredete Franciaországra, azon belül is a Lorraine régióra vezethető vissza, ahol a 16. században alakult ki ez a sós pite. Eredetileg bacon-nel és tojásos-tejszínes töltelékkel készült, de a modern gasztronómia újragondolta a receptet, így születtek meg a különlegesebb változatok is. A szarvasgombás és kecskesajtos verzió valódi ínyencségnek számít, amely a különleges alapanyagoknak köszönhetően elegáns fogássá válik. Ez a recept kiválóan alkalmas ünnepi alkalmakra, különleges ebédekre vagy egy elegáns vacsorára. A szarvasgomba karakteres aromája tökéletesen harmonizál a kecskesajt krémes textúrájával, és a ropogós tésztaburok teszi teljessé az élményt. Tipp: Tálalhatod friss rukkolával vagy balzsamecetes salátával, ha könnyedebb, frissítő melléket keresel hozzá.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
2150 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
1 cs. Leveles tészta
150 g Kecskesajt
200 ml Főzőtejszín
3 db Tojás
20 g Szarvasgomba
1 tk.
0.5 tk. Őrölt bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, légkeveréses fokozaton. Ez elősegíti az egyenletes hőeloszlást, hogy a quiche tökéletesre süljön.

    Ha nincs légkeveréses sütőd, akkor állítsd a hőmérsékletet 200°C-ra.

    2

    Egy piteformát bélelj ki a leveles tésztával. A tészta széleit is nyomkodd bele a forma oldalába, majd szurkáld meg villával az alját, hogy ne púposodjon fel sütés közben. Tipp: Elősütéshez használj sütőpapírt és száraz hüvelyest nehezéknek.

    A tészta széleit vágd le a forma pereménél, hogy szép, egyenletes legyen a quiche.

    3

    Süsd elő a tésztát 10 percig, amíg kissé aranybarna lesz. Így nem ázik el a töltelék alatt, és ropogós marad az alja.

    Ha a tészta nagyon felpúposodik elősütés közben, szúrd meg még egyszer villával.

    4

    Egy tálban verd fel a tojásokat, majd add hozzá a tejszínt, a sót és a borsot. Alaposan keverd össze, hogy homogén állagot kapj.

    A tojásos-tejszínes alapba tehetsz egy kevés szerecsendiót is, ami jól illik a szarvasgombához.

    5

    Reszeld vagy szeleteld vékonyra a szarvasgombát. A legjobb eredmény érdekében használj szarvasgombareszelőt vagy mandolint. Ne használj túl sokat egyszerre, mert intenzív az íze.

    Ha nincs friss szarvasgombád, használhatsz szarvasgomba olajat vagy pasztát is, de az íze nem lesz ugyanaz.

    6

    Az elősütött tésztára morzsold rá a kecskesajt nagy részét, szórd rá a szarvasgomba szeleteket, majd öntsd rá az előzőleg elkevert tojásos-tejszínes alapot. Végül morzsold a tetejére a maradék sajtot.

    A kecskesajt helyett használhatsz más, karakteres ízű sajtot is, például gorgonzolát vagy kéksajtot.

    7

    Tedd vissza a sütőbe, és süsd további 25–30 percig, amíg a töltelék megszilárdul és enyhén aranybarnára sül. Ellenőrizheted úgy is, hogy kicsit megrázod a formát – ha középen még túl folyós, hagyd sülni tovább pár percig.

    Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával a sütés utolsó 10 percére.

    8

    Hagyd legalább 10 percet hűlni, mielőtt szeleteled. Így könnyebb lesz vágni, és az ízek is jobban érvényesülnek.

    A quiche hidegen és melegen is finom, másnap is fogyasztható.