Szezámmagos hotteok – lapított, aranybarnára sült koreai édesség, ropogós töltelékkel

Szezámmagos Hotteok

A hotteok eredetileg kínai bevándorlók révén került be Koreába a 19. század végén, és azóta a helyi utcai ételek egyik legnépszerűbb édességévé vált. A klasszikus hotteokot általában télen árusítják forró sütőlapokról, amikor a karamellizált barna cukros töltelék és a meleg, puha tészta tökéletesen felmelegíti az embert. Technikai tanács: A töltelék elzárása után a batyukat óvatosan lapítsd el – a lapos forma biztosítja az egyenletes sütést, így a külseje ropogós, a belseje pedig forró, folyós marad. Amint serceg az olaj a serpenyőben, a fahéjas szezámmag és cukor illata betölti a levegőt, igazi nosztalgikus hangulatot árasztva. Ez az édesség tökéletes egy hideg délutánra, forró teával vagy kávéval – de bármelyik évszakban elvarázsolja az édes ízek kedvelőit.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
1980 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Finomliszt
180 ml Langyos víz
7 g Szárított élesztő
1 ek. Cukor
0.5 tk.
2 ek. Növényi olaj
80 g Barna cukor (töltelékhez)
50 g Darált dió
30 g Pirított szezámmag
0.5 tk. Fahéj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze az élesztőt, a langyos vizet és a cukrot. Hagyd állni 10 percig, amíg habos lesz.

    Ha nem habosodik, az élesztő nem aktív – próbáld újra friss élesztővel és megfelelő hőmérsékletű vízzel (kb. 37°C).

    2

    Add hozzá a lisztet, sót és keverd sima tésztává. Takarva hagyd meleg helyen kelni 1 órán át, míg duplájára nő.

    Ha hideg van a konyhában, helyezd a tálat langyos (nem forró) sütőbe vagy takard be konyharuhával.

    3

    Közben készítsd el a tölteléket: keverd össze a barna cukrot, darált diót, pirított szezámmagot és fahéjat. Ez adja a hotteok belsejének édes, ropogós magját.

    A töltelék szárazabb maradjon – ne adj hozzá sem folyadékot, sem zsiradékot, így nem áztatja el a tésztát.

    4

    Ha megkelt a tészta, olajos kézzel csípj le belőle darabokat, formálj gombócokat, lapítsd el, és a közepébe helyezz 1 evőkanál tölteléket. Zárd be és formázd vissza golyóvá.

    Az olajos kéz segít megelőzni a tészta ragadását – ne használj lisztet!

    5

    Egy serpenyőben melegíts kevés olajat közepes lángon. Tedd bele a tésztagolyót, lapítsd el fakanál hátával, és süsd mindkét oldalát 2–3 percig, amíg aranybarna nem lesz.

    Lefedve süsd az első oldalt – így a töltelék is jól átmelegszik, és a cukor karamellizálódik.

    6

    Tálald melegen – a belső töltelék forró és folyós lesz, várj 1–2 percet a harapás előtt!

    Ízlés szerint szórhatsz rá extra pirított szezámmagot tálaláskor.