Szezámos chili gyömbérszósz tálalva

Szezámos chili gyömbérszósz

A szezámos chili gyömbérszósz az ázsiai konyha egyik klasszikus ízvilágát hozza el az asztalodra. A gyömbér frissessége, a csili csípőssége és a szezámolaj gazdag aromája teszi ezt a szószt igazán különlegessé. Az ilyen szószok népszerűek Kínában és Japánban, ahol gyakran használják őket rizshez, tésztákhoz vagy párolt zöldségekhez. Ez a recept egyszerűen elkészíthető, és garantáltan feldobja a hétköznapi ételeket.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 20 perc
180 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
2 ek. Szezámolaj
20 g Friss gyömbér
3 gerezd Fokhagyma
1 tk. Csilipehely
50 ml Szójaszósz
1 ek. Barnacukor
30 ml Rizsecet
50 ml Víz
1 ek. Pirított szezámmag
1 tk. Keményítő

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Reszeld le a gyömbért és aprítsd finomra a fokhagymát. A friss alapanyagok intenzívebb ízt adnak a szósznak.

    A gyömbért érdemes finomra reszelni, hogy ne maradjanak benne nagyobb darabok a szószban. A fokhagymát is aprítsd minél kisebbre, hogy egyenletesen eloszoljon az íze.

    2

    Egy közepes lábosban hevítsd fel a szezámolajat, majd add hozzá a gyömbért és a fokhagymát. Pirítsd őket illatosra, de ne hagyd, hogy megégjenek.

    A szezámolaj különleges ízt ad a szósznak, de vigyázz, mert könnyen megég. A gyömbért és a fokhagymát alacsony lángon pirítsd, amíg illatosak nem lesznek, de ne barnuljanak meg.

    3

    Add hozzá a csilipelyhet, a szójaszószt, a barnacukrot, a rizsecetet és a vizet. Keverd alaposan össze, hogy az összes íz összeérjen.

    A csilipelyhet ízlés szerint adagold. Ha nem szereted a túl csípős ízeket, használj kevesebbet. A barnacukor karamellizálja a szószt, a rizsecet pedig savanykás ízt ad.

    4

    Egy kis tálban keverd össze a keményítőt egy kevés vízzel, majd add a szószhoz, folyamatos keverés mellett. Ez besűríti a szószt.

    A keményítőt mindig hideg vízzel keverd össze, mielőtt a szószhoz adod, különben csomós lesz. A szószt folyamatosan kevergesd, amíg besűrűsödik.

    5

    Főzd a szószt alacsony lángon 5-7 percig, amíg eléri a kívánt sűrűséget. Időnként kevergesd, hogy ne tapadjon le.

    A szósz sűrűsödni fog, ahogy hűl, ezért ne főzd túl sűrűre.

    6

    Add hozzá a pirított szezámmagot a főzés végén, és keverd össze. Ez extra textúrát és ízt ad a szósznak.

    A pirított szezámmagot száraz serpenyőben pirítsd meg, amíg illatos nem lesz. Vigyázz, mert könnyen megég.

    7

    Tálald azonnal, vagy töltsd sterilizált üvegbe. Hűtőben tárolva 5-7 napig friss marad.

    A sterilizált üveg biztosítja, hogy a szósz tovább friss maradjon. Tálalhatod sült húsokhoz, zöldségekhez vagy tésztához.