Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt! A langyos hőmérséklet ideális a felfutáshoz.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót. Öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojásokat, majd kezd el összegyúrni a tésztát.
A vajat ne forrón add a tésztához, mert az is árthat az élesztőnek. Hagyd kicsit hűlni olvasztás után.
Gyúrd a tésztát alaposan 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet vagy tejet a megfelelő állag érdekében.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és nem ragad. A lisztet vagy tejet apránként add hozzá, nehogy túl kemény vagy túl lágy legyen.
Takarj le egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni körülbelül 1 órát, amíg a tészta a duplájára nő.
A meleg hely segíti a tésztát megkelni. Ha nincs meleg hely, tedd a sütőbe alacsony hőfokon (kb. 50°C) vagy a radiátor közelébe.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohár vagy fánkformázó segítségével szaggass ki köröket.
A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon. A fánkformázóval szebb, egyenletesebb fánkokat kapsz.
Hagyd a fánkokat további 30 percig kelni, hogy még könnyedebbek legyenek sütés közben.
Ez a második kelesztés nagyon fontos, mert ettől lesz igazán puha és könnyű a fánk.
Egy mély serpenyőben vagy lábasban forrósítsd fel az olajat 170-180°C-ra. Süss egyszerre csak néhány fánkot, hogy az olaj hőmérséklete stabil maradjon.
Ha nincs hőmérőd, egy darab kenyérrel ellenőrizheted az olaj hőmérsékletét. Ha a kenyér aranybarnára sül kb. 1 perc alatt, akkor jó az olaj.
Süsd a fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Szedd ki őket papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.
Ne süsd túl a fánkokat, mert kiszáradhatnak. Ha túl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a hőfokot.
Töltsd meg a fánkok belsejét szilvalekvárral egy habzsák segítségével.
Ha nincs habzsákod, használhatsz egy erős zacskót, aminek levágod a sarkát.
Szitálj porcukrot a fánkok tetejére a tökéletes befejezéshez.
A porcukrot szitálva egyenletesebben tudod eloszlatni, és elkerülheted a csomósodást.
Tálald frissen, hogy a szilvalekváros töltelék és a fánk puhasága tökéletes harmóniában érvényesüljön.
A frissen sült fánk a legfinomabb, de ha marad, légmentesen záródó dobozban tárold, hogy ne száradjon ki.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.