Szilvalekváros fánk tálalva

Szilvalekváros fánk

A szilvalekváros fánk egy igazi klasszikus, amely a házi készítésű, sűrű szilvalekvár és a puha, aranybarna tészta tökéletes kombinációjából születik. A szilvalekvár természetes édessége és enyhe savanykás íze kiválóan kiegyensúlyozza a fánk lágy textúráját. Ez a hagyományos finomság tökéletes választás egy délutáni tea mellé vagy egy különleges alkalomra!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
3400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
500 g Liszt
50 g Cukor
5 g
250 ml Tej
25 g Friss élesztő
50 g Vaj
2 db Tojás
150 g Szilvalekvár
50 g Porcukor
500 ml Napraforgóolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt! A langyos hőmérséklet ideális a felfutáshoz.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót. Öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojásokat, majd kezd el összegyúrni a tésztát.

    A vajat ne forrón add a tésztához, mert az is árthat az élesztőnek. Hagyd kicsit hűlni olvasztás után.

    3

    Gyúrd a tésztát alaposan 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet vagy tejet a megfelelő állag érdekében.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és nem ragad. A lisztet vagy tejet apránként add hozzá, nehogy túl kemény vagy túl lágy legyen.

    4

    Takarj le egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni körülbelül 1 órát, amíg a tészta a duplájára nő.

    A meleg hely segíti a tésztát megkelni. Ha nincs meleg hely, tedd a sütőbe alacsony hőfokon (kb. 50°C) vagy a radiátor közelébe.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohár vagy fánkformázó segítségével szaggass ki köröket.

    A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon. A fánkformázóval szebb, egyenletesebb fánkokat kapsz.

    6

    Hagyd a fánkokat további 30 percig kelni, hogy még könnyedebbek legyenek sütés közben.

    Ez a második kelesztés nagyon fontos, mert ettől lesz igazán puha és könnyű a fánk.

    7

    Egy mély serpenyőben vagy lábasban forrósítsd fel az olajat 170-180°C-ra. Süss egyszerre csak néhány fánkot, hogy az olaj hőmérséklete stabil maradjon.

    Ha nincs hőmérőd, egy darab kenyérrel ellenőrizheted az olaj hőmérsékletét. Ha a kenyér aranybarnára sül kb. 1 perc alatt, akkor jó az olaj.

    8

    Süsd a fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Szedd ki őket papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.

    Ne süsd túl a fánkokat, mert kiszáradhatnak. Ha túl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a hőfokot.

    9

    Töltsd meg a fánkok belsejét szilvalekvárral egy habzsák segítségével.

    Ha nincs habzsákod, használhatsz egy erős zacskót, aminek levágod a sarkát.

    10

    Szitálj porcukrot a fánkok tetejére a tökéletes befejezéshez.

    A porcukrot szitálva egyenletesebben tudod eloszlatni, és elkerülheted a csomósodást.

    11

    Tálald frissen, hogy a szilvalekváros töltelék és a fánk puhasága tökéletes harmóniában érvényesüljön.

    A frissen sült fánk a legfinomabb, de ha marad, légmentesen záródó dobozban tárold, hogy ne száradjon ki.