Alternatív szöveg: Frissen készült szilvás gombóc fahéjas cukorral és zsemlemorzsával

Szilvás Gombóc

A szilvás gombóc a magyar konyha egyik legismertebb desszertje, amely gyökerei a közép-európai hagyományokban keresendők. A szilvás gombóc története egészen a 18. századig nyúlik vissza, amikor a burgonyát először kezdték el széles körben felhasználni a régióban. A paraszti konyha olcsó, de tápláló fogásként készítette, amely hamar népszerű lett a nemesi asztalokon is. A gombóc nemcsak Magyarországon, hanem Ausztriában és Szlovákiában is kedvelt desszertté vált, a helyi ízléshez igazítva.

Ahogy a burgonyás tészta lágyan körülöleli a lédús szilvát, és a fahéjas-cukros zsemlemorzsával megbolondított burok ropog a fogak alatt, minden falat egy kicsit visszarepít a gyerekkorba. Képzeld el, ahogy egy hűvös őszi délután a konyhát betölti az édes szilva illata – ez az a pillanat, amiért érdemes elkészíteni ezt a klasszikus desszertet.

A tökéletes szilvás gombóc titka a megfelelő arányú burgonyás tészta és töltelék kombinációja. Mindig használj lisztesebb burgonyát, mert ez kevésbé nedvesíti a tésztát, és ne feledd: a szilvát érdemes egy csipet fahéjas cukorral megszórni a tökéletes ízhatás érdekében. A tésztát ne gyúrd túl, hogy könnyű és puha maradjon. Ez a desszert nemcsak a családi vasárnapi ebédek sztárja, hanem ideális választás lehet ünnepi alkalmakra is. Variálhatod aszalt szilvával vagy akár más gyümölcsökkel, például barackkal, hogy új ízeket fedezhess fel. Egy gombóc a tányéron garantáltan mosolyt csal az arcokra, és mindenkit visszarepít egy szép emlékekkel teli időszakba.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 40 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 5
500 g Burgonya
200 g Liszt
1 db Tojás
12 db Szilva
100 g Zsemlemorzsa
50 g Cukor
1 tk Fahéj
50 g Vaj
1 tk Info

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Főzd meg a burgonyát héjában, majd hámozd meg, és törd össze egy tálban.

    A burgonyát főzés után rögtön hámozd meg és törd össze, mert akkor könnyebb vele dolgozni. Használj áttörőt, hogy ne maradjanak benne darabok.

    2

    Add hozzá a lisztet, tojást és sót, majd gyúrd össze, hogy lágy tésztát kapj.

    A pizzavágóval könnyebben tudod felszeletelni a pizzát.

    3

    Oszd a tésztát kisebb darabokra, és mindegyikbe helyezz egy szilvát, majd formázz gombócokat.

    A szilvát magozd ki, és ha túl nagy, vágd kisebb darabokra. A gombócokat alaposan zárd le, hogy főzés közben ne nyíljanak szét.

    4

    Forralj fel egy fazék sós vizet, és főzd a gombócokat, amíg feljönnek a víz tetejére (kb. 5-7 perc).

    Ne tegyél egyszerre túl sok gombócot a vízbe, mert lehűtik a vizet, és széteshetnek. Ha feljöttek a víz tetejére, még 1-2 percig főzd őket.

    5

    Közben pirítsd meg a zsemlemorzsát a vajon, és forgasd meg benne a kifőtt gombócokat.

    A zsemlemorzsát alacsony lángon pirítsd, hogy ne égjen meg. A vajtól szép aranybarna és ropogós lesz.

    6

    Tálaláskor szórd meg a gombócokat cukorral és fahéjjal.

    Ízlés szerint használhatsz porcukrot vagy kristálycukrot. A fahéj elhagyható, de nagyon jól illik a szilvás gombóchoz.