Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót, a cukrot és a szárított élesztőt. Adj hozzá langyos vizet és az olívaolajat, majd gyúrd össze egy lágy, rugalmas tésztává. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, ha túl száraz, kevés vizet.
A víz hőmérséklete nagyon fontos! Ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl meleg víz elpusztítja az élesztőt, a túl hideg pedig nem aktiválja.
A tésztát letakarva keleszd meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nem nő.
A legjobb, ha a tálat egy konyharuhával takarod le, és radiátor közelébe vagy meleg sütőbe (kb. 30°C) teszed. A kelési idő függ a szoba hőmérsékletétől.
Közben készítsd elő a tölteléket: a szőlőszemeket vágd félbe és távolítsd el a magokat, ha szükséges. A diót aprítsd fel durvára.
Ha nincs friss szőlő, használhatsz magozott mazsolát is. A diót enyhén meg is piríthatod sütőben vagy serpenyőben, hogy intenzívebb íze legyen.
A ricottát keverd össze a mézzel és a fahéjjal, hogy egy krémes, édeskés tölteléket kapj.
A ricotta helyett használhatsz mascarponét is, ha krémesebb tölteléket szeretnél. A méz mennyiségét ízlés szerint állítsd be.
A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre, majd oszd négy egyenlő részre. Nyújtsd ki mindegyiket kb. 3 mm vastag kör alakúra.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor könnyen kiszakad a töltelék súlya alatt. A lisztezett felület segít, hogy ne ragadjon le.
A tészta egyik felére kend rá a mézes ricottát, majd szórd meg a félbevágott szőlőszemekkel és az aprított dióval. Ügyelj arra, hogy a széleken hagyj kb. 1 cm helyet a hajtogatáshoz.
Ne tegyél túl sok tölteléket, mert akkor nehéz lesz összehajtani és lezárni a calzone-t.
Hajtsd félbe a tésztát úgy, hogy egy félhold alakú calzone-t kapj. A széleket nyomkodd le erősen, majd egy villával is nyomd össze, hogy ne nyíljon szét sütés közben.
A széleket alaposan zárd le, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben. Ha nagyon ragad a tészta, nedvesítsd be a széleket egy kis vízzel.
Egy felvert tojással kend meg a calzone tetejét, hogy aranybarna színt kapjon sütés után.
A tojás helyett használhatsz egy kis tejet is, de a tojás szebb színt ad a tésztának.
Előmelegített sütőben, 200°C-on süsd kb. 20 percig, amíg a calzone szép aranybarnára sül.
A sütési idő függ a sütődtől, ezért figyelj rá, hogy ne égjen meg a tészta. Ha túl gyorsan barnulna, takard le alufóliával.
Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, esetleg extra mézzel a tetején vagy egy kevés porcukorral meghintve.
A calzone még melegen a legfinomabb, de ha marad, másnap is fogyasztható. Légmentesen záródó dobozban tárold, hogy ne száradjon ki.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.