Szőlős-diós calzone tálalva

Szőlős-diós calzone

A calzone az olasz konyha egyik legismertebb töltött pizzája, amely hagyományosan sós töltelékkel készül. Azonban az édes változatok is egyre népszerűbbek, különösen Olaszország északi régióiban. A szőlő és a dió klasszikus párosítása tökéletesen harmonizál a mézes ricottával, amely egy krémes és kiegyensúlyozott ízvilágot eredményez. Ez az édesség ideális desszert vagy különleges alkalmakra szánt sütemény, amely egyszerre ropogós és lágy, tele természetes édességgel.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
780 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Búzaliszt
7 g Szárított élesztő
300 ml Langyos víz
10 g
30 g Cukor
20 ml Olívaolaj
150 g Szőlő
80 g Dió
100 g Ricotta sajt
40 g Méz
1 tk. Fahéj
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót, a cukrot és a szárított élesztőt. Adj hozzá langyos vizet és az olívaolajat, majd gyúrd össze egy lágy, rugalmas tésztává. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, ha túl száraz, kevés vizet.

    A víz hőmérséklete nagyon fontos! Ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl meleg víz elpusztítja az élesztőt, a túl hideg pedig nem aktiválja.

    2

    A tésztát letakarva keleszd meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nem nő.

    A legjobb, ha a tálat egy konyharuhával takarod le, és radiátor közelébe vagy meleg sütőbe (kb. 30°C) teszed. A kelési idő függ a szoba hőmérsékletétől.

    3

    Közben készítsd elő a tölteléket: a szőlőszemeket vágd félbe és távolítsd el a magokat, ha szükséges. A diót aprítsd fel durvára.

    Ha nincs friss szőlő, használhatsz magozott mazsolát is. A diót enyhén meg is piríthatod sütőben vagy serpenyőben, hogy intenzívebb íze legyen.

    4

    A ricottát keverd össze a mézzel és a fahéjjal, hogy egy krémes, édeskés tölteléket kapj.

    A ricotta helyett használhatsz mascarponét is, ha krémesebb tölteléket szeretnél. A méz mennyiségét ízlés szerint állítsd be.

    5

    A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre, majd oszd négy egyenlő részre. Nyújtsd ki mindegyiket kb. 3 mm vastag kör alakúra.

    A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor könnyen kiszakad a töltelék súlya alatt. A lisztezett felület segít, hogy ne ragadjon le.

    6

    A tészta egyik felére kend rá a mézes ricottát, majd szórd meg a félbevágott szőlőszemekkel és az aprított dióval. Ügyelj arra, hogy a széleken hagyj kb. 1 cm helyet a hajtogatáshoz.

    Ne tegyél túl sok tölteléket, mert akkor nehéz lesz összehajtani és lezárni a calzone-t.

    7

    Hajtsd félbe a tésztát úgy, hogy egy félhold alakú calzone-t kapj. A széleket nyomkodd le erősen, majd egy villával is nyomd össze, hogy ne nyíljon szét sütés közben.

    A széleket alaposan zárd le, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben. Ha nagyon ragad a tészta, nedvesítsd be a széleket egy kis vízzel.

    8

    Egy felvert tojással kend meg a calzone tetejét, hogy aranybarna színt kapjon sütés után.

    A tojás helyett használhatsz egy kis tejet is, de a tojás szebb színt ad a tésztának.

    9

    Előmelegített sütőben, 200°C-on süsd kb. 20 percig, amíg a calzone szép aranybarnára sül.

    A sütési idő függ a sütődtől, ezért figyelj rá, hogy ne égjen meg a tészta. Ha túl gyorsan barnulna, takard le alufóliával.

    10

    Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, esetleg extra mézzel a tetején vagy egy kevés porcukorral meghintve.

    A calzone még melegen a legfinomabb, de ha marad, másnap is fogyasztható. Légmentesen záródó dobozban tárold, hogy ne száradjon ki.