SzƑlƑs Stollen szeletelve, porcukorral meghintve

SzƑlƑs Stollen

A Stollen, vagy eredeti nevĂ©n Christstollen, a nĂ©met karĂĄcsonyi sĂŒtemĂ©nyek egyik legismertebb darabja. A 15. szĂĄzadi SzĂĄszorszĂĄgban alakult ki, eredetileg egyszerƱ kenyĂ©rkĂ©nt, melyet böjti idƑszakban fogyasztottak. KĂ©sƑbb, a vajengedmĂ©ny bevezetĂ©se utĂĄn gazdagabb, vajas vĂĄltozat szĂŒletett, amit aszalt gyĂŒmölcsökkel Ă©s diĂłval töltöttek meg. A szƑlƑvel dĂșsĂ­tott vĂĄltozat kĂŒlönleges, frissebb Ă­zvilĂĄgot hoz a klasszikus receptbe – Ă­gy ötvözve a hagyomĂĄnyt Ă©s a kreativitĂĄst. Ahogy a szƑlƑ pĂĄrolĂłdik a tĂ©sztĂĄban, lĂ©dĂșssĂĄ Ă©s kĂŒlönlegesen aromĂĄssĂĄ teszi a belsƑ rĂ©szt. A siker titka a kĂ­mĂ©letes dagasztĂĄs Ă©s a helyes hajtogatĂĄsi technika, amely megƑrzi a gyĂŒmölcsök formĂĄjĂĄt. Tipp: a gyĂŒmölcsöket forgathatod egy kis lisztbe, mielƑtt a tĂ©sztĂĄba kevered, hogy ne sĂŒllyedjenek le a sĂŒtĂ©s sorĂĄn. Ez az Ă©dessĂ©g ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs tĂ©li estĂ©kre, karĂĄcsonyi vendĂ©gvĂĄrĂĄsra vagy akĂĄr reggeli kĂĄvĂ© mellĂ© is – egy igazi szelet ĂŒnnepi hangulat minden harapĂĄsban.

ElƑkĂ©szĂŒlet 30 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 Ăłra 15 perc
3100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 10
⭕ 500 g Liszt
⭕ 250 ml Tej
⭕ 25 g ÉlesztƑ
⭕ 100 g Kristálycukor
⭕ 200 g Vaj
⭕ 2 db Tojás
⭕ 1 tk. Só
⭕ 1 tk. Ɛrölt fahĂ©j
⭕ 80 g Mazsola
⭕ 150 g Friss szƑlƑ (magozott)
⭕ 70 g Aprított dió
⭕ 40 g KandĂ­rozott narancshĂ©j
⭕ 30 g Porcukor

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    LangyosĂ­tsd meg a tejet, morzsold bele az Ă©lesztƑt, adj hozzĂĄ egy teĂĄskanĂĄl cukrot, majd hagyd felfutni 10 perc alatt. Ha habosodik, kĂ©szen ĂĄll a hasznĂĄlatra.

    A tej ne legyen tĂșl forrĂł, mert az megöli az Ă©lesztƑt. IdeĂĄlis hƑmĂ©rsĂ©klet a kĂ©zmeleg.

    2

    Egy nagy keverƑtĂĄlba szitĂĄld bele a lisztet, majd keverd össze a cukorral, sĂłval Ă©s fahĂ©jjal. KĂ©szĂ­ts a közepĂ©be egy mĂ©lyedĂ©st, majd öntsd bele a felfuttatott Ă©lesztƑt, az olvasztott vajat Ă©s a tojĂĄsokat. Keverd össze, majd kezd el gyĂșrni.

    A liszt ĂĄtszitĂĄlĂĄsa segĂ­t, hogy a stollen tĂ©sztĂĄja könnyebb Ă©s levegƑsebb legyen.

    3

    GyĂșrd sima, rugalmas tĂ©sztĂĄvĂĄ kb. 10 perc alatt. Ha ragadna, kevĂ©s liszttel javĂ­thatsz rajta, de vigyĂĄzz, ne legyen tĂșl szĂĄraz.

    A tĂ©szta akkor jĂł, ha mĂĄr elvĂĄlik az edĂ©ny falĂĄtĂłl. A gyĂșrĂĄst Ă©rdemes lisztezett felĂŒleten vĂ©gezni.

    4

    Fedd le a tĂ©sztĂĄt, majd hagyd meleg helyen kelni kb. 1 ĂłrĂĄig, amĂ­g a duplĂĄjĂĄra nem nƑ. Közben vĂĄgd fĂ©lbe a szƑlƑszemeket, ha nagyok, Ă©s kĂ©szĂ­tsd elƑ a mazsolĂĄt, narancshĂ©jat Ă©s diĂłt.

    A tĂ©szta kelĂ©sĂ©hez ideĂĄlis hely a kikapcsolt sĂŒtƑ, melybe egy tĂĄl forrĂł vizet is tehetsz.

    5

    Ha megkelt a tĂ©szta, gyĂșrd ĂĄt, majd dolgozd bele a gyĂŒmölcsöket Ă©s diĂłt. Óvatosan, hogy a szƑlƑszemek ne törjenek szĂ©t teljesen – ez megƑrzi a szaftossĂĄgukat.

    A gyĂŒmölcsöket Ă©s diĂłt Ă©rdemes elƑzƑleg lisztbe forgatni, Ă­gy egyenletesebben oszlanak el a tĂ©sztĂĄban Ă©s nem sĂŒllyednek le az aljĂĄra.

    6

    FormĂĄzz stollen alakot: lapĂ­tsd ki tĂ©glalapra, hajtsd be a hosszanti oldalakat Ășgy, hogy közĂ©pen domborĂș gerincet kapj. Helyezd sĂŒtƑpapĂ­ros tepsire, Ă©s takard le 30 percre Ășjra keleszteni.

    A stollen formĂĄzĂĄsĂĄnĂĄl figyelj, hogy a hajtĂĄsok ne legyenek tĂșl vĂ©konyak, mert könnyen kiszĂĄradhatnak sĂŒtĂ©s közben.

    7

    MelegĂ­tsd elƑ a sĂŒtƑt 180°C-ra. SĂŒsd a tĂ©sztĂĄt 40-45 percig, mĂ­g aranybarnĂĄra sĂŒl. Tipp: ha a teteje tĂșlbarnulna, fedd le alufĂłliĂĄval.

    A sĂŒtĂ©si idƑ fĂŒgg a sĂŒtƑtƑl, Ă©rdemes tƱprĂłbĂĄval ellenƑrizni, hogy a tĂ©szta ĂĄtsĂŒlt-e.

    8

    SĂŒtĂ©s utĂĄn azonnal kend meg olvasztott vajjal a tetejĂ©t, Ă©s szĂłrd meg porcukorral. Teljesen hagyd kihƱlni, csak ezutĂĄn szeleteld, mert a szƑlƑ lĂ©dĂșssĂĄ teheti a belsƑt.

    A vajjal valĂł megkenĂ©s Ă©s a porcukorrĂ©teg segĂ­t megƑrizni a stollen frissessĂ©gĂ©t Ă©s Ă­zĂ©t. A szeletelĂ©ssel vĂĄrj, amĂ­g teljesen kihƱl, kĂŒlönben könnyen szĂ©teshet.