LangyosĂtsd meg a tejet, morzsold bele az Ă©lesztĆt, adj hozzĂĄ egy teĂĄskanĂĄl cukrot, majd hagyd felfutni 10 perc alatt. Ha habosodik, kĂ©szen ĂĄll a hasznĂĄlatra.
A tej ne legyen tĂșl forrĂł, mert az megöli az Ă©lesztĆt. IdeĂĄlis hĆmĂ©rsĂ©klet a kĂ©zmeleg.
Egy nagy keverĆtĂĄlba szitĂĄld bele a lisztet, majd keverd össze a cukorral, sĂłval Ă©s fahĂ©jjal. KĂ©szĂts a közepĂ©be egy mĂ©lyedĂ©st, majd öntsd bele a felfuttatott Ă©lesztĆt, az olvasztott vajat Ă©s a tojĂĄsokat. Keverd össze, majd kezd el gyĂșrni.
A liszt ĂĄtszitĂĄlĂĄsa segĂt, hogy a stollen tĂ©sztĂĄja könnyebb Ă©s levegĆsebb legyen.
GyĂșrd sima, rugalmas tĂ©sztĂĄvĂĄ kb. 10 perc alatt. Ha ragadna, kevĂ©s liszttel javĂthatsz rajta, de vigyĂĄzz, ne legyen tĂșl szĂĄraz.
A tĂ©szta akkor jĂł, ha mĂĄr elvĂĄlik az edĂ©ny falĂĄtĂłl. A gyĂșrĂĄst Ă©rdemes lisztezett felĂŒleten vĂ©gezni.
Fedd le a tĂ©sztĂĄt, majd hagyd meleg helyen kelni kb. 1 ĂłrĂĄig, amĂg a duplĂĄjĂĄra nem nĆ. Közben vĂĄgd fĂ©lbe a szĆlĆszemeket, ha nagyok, Ă©s kĂ©szĂtsd elĆ a mazsolĂĄt, narancshĂ©jat Ă©s diĂłt.
A tĂ©szta kelĂ©sĂ©hez ideĂĄlis hely a kikapcsolt sĂŒtĆ, melybe egy tĂĄl forrĂł vizet is tehetsz.
Ha megkelt a tĂ©szta, gyĂșrd ĂĄt, majd dolgozd bele a gyĂŒmölcsöket Ă©s diĂłt. Ăvatosan, hogy a szĆlĆszemek ne törjenek szĂ©t teljesen â ez megĆrzi a szaftossĂĄgukat.
A gyĂŒmölcsöket Ă©s diĂłt Ă©rdemes elĆzĆleg lisztbe forgatni, Ăgy egyenletesebben oszlanak el a tĂ©sztĂĄban Ă©s nem sĂŒllyednek le az aljĂĄra.
FormĂĄzz stollen alakot: lapĂtsd ki tĂ©glalapra, hajtsd be a hosszanti oldalakat Ășgy, hogy közĂ©pen domborĂș gerincet kapj. Helyezd sĂŒtĆpapĂros tepsire, Ă©s takard le 30 percre Ășjra keleszteni.
A stollen formĂĄzĂĄsĂĄnĂĄl figyelj, hogy a hajtĂĄsok ne legyenek tĂșl vĂ©konyak, mert könnyen kiszĂĄradhatnak sĂŒtĂ©s közben.
MelegĂtsd elĆ a sĂŒtĆt 180°C-ra. SĂŒsd a tĂ©sztĂĄt 40-45 percig, mĂg aranybarnĂĄra sĂŒl. Tipp: ha a teteje tĂșlbarnulna, fedd le alufĂłliĂĄval.
A sĂŒtĂ©si idĆ fĂŒgg a sĂŒtĆtĆl, Ă©rdemes tƱprĂłbĂĄval ellenĆrizni, hogy a tĂ©szta ĂĄtsĂŒlt-e.
SĂŒtĂ©s utĂĄn azonnal kend meg olvasztott vajjal a tetejĂ©t, Ă©s szĂłrd meg porcukorral. Teljesen hagyd kihƱlni, csak ezutĂĄn szeleteld, mert a szĆlĆ lĂ©dĂșssĂĄ teheti a belsĆt.
A vajjal valĂł megkenĂ©s Ă©s a porcukorrĂ©teg segĂt megĆrizni a stollen frissessĂ©gĂ©t Ă©s ĂzĂ©t. A szeletelĂ©ssel vĂĄrj, amĂg teljesen kihƱl, kĂŒlönben könnyen szĂ©teshet.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.