Tagliata di manzo rukolával és parmezánnal tálalva

Tagliata di manzo (olasz szeletelt steak)

A Tagliata di manzo, az olasz konyha egyik legegyszerűbb, mégis elegáns fogása, amely a minőségi alapanyagokra helyezi a hangsúlyt. Az étel neve a \'tagliata\', azaz \'szeletelt\' szóból ered, ami a vékonyra szeletelt steakre utal. Ez a fogás az Észak-Olaszországban található Toszkánából származik, ahol a helyi marhahúst tökéletesen megsütve és friss rukolával tálalva fogyasztják. A citrom, az olívaolaj és a parmezán egyszerű harmóniája teszi ezt az ételt igazán különlegessé. Az elegáns tálalás mellett a Tagliata di manzo bármilyen alkalmat emlékezetessé tesz.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 20 perc
480 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
500 g Marhahátszín (steak)
50 g Rukola
30 g Parmezán sajt
30 ml Olívaolaj
20 ml Balzsamecet
1 gerezd Fokhagyma
1 tk.
0.5 tk. Bors
1 db Citrom

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Hagyd a marhahátszínt szobahőmérsékleten pihenni legalább 30 percig, hogy egyenletesen süljön meg.

    A hús pihentetése szobahőmérsékleten elengedhetetlen, hogy egyenletesen süljön át. Ha hideg a hús, a külseje túlsülhet, mire a belseje eléri a kívánt hőfokot.

    2

    Egy serpenyőt melegíts fel magas hőmérsékletre, és kend meg egy kevés olívaolajjal. Sózd és borsozd a steaket mindkét oldalán.

    Fontos, hogy a serpenyő nagyon forró legyen, mielőtt a húst beletesszük, különben nem kapjuk meg a kívánt kérget. Használj hőálló olajat, például napraforgó- vagy repceolajat.

    3

    Helyezd a steaket a forró serpenyőbe, és süsd oldalanként 2-3 percig, hogy közepesen átsült (medium rare) állagot érj el. Ha jobban átsült húst szeretnél, süsd tovább még 1-2 percig.

    A sütési idő függ a hús vastagságától és a serpenyő hőmérsékletétől. Használj húshőmérőt a pontosabb eredményért. Medium rare: 52-54°C, Medium: 55-60°C.

    4

    Amint elkészült, vedd le a steaket a serpenyőből, és hagyd pihenni 5 percig, hogy a szaftok egyenletesen oszoljanak el a húsban.

    A pihentetés elengedhetetlen, hogy a hús szaftos maradjon. Takard le alufóliával, hogy melegen tartsd.

    5

    Közben készítsd elő a rukolát: mosd meg és szárítsd meg alaposan. Egy tálban keverd össze az olívaolajat, a balzsamecetet és a citrom levét, majd locsold meg vele a rukolát.

    A rukolát közvetlenül tálalás előtt locsold meg, hogy ne essen össze.

    6

    Szeleteld fel vékony csíkokra a pihentetett steaket, és helyezd a rukolaágyra. Szórd meg parmezánforgácsokkal, és ízlés szerint hintsd meg még egy kevés frissen őrölt borssal.

    A húst a rostokra merőlegesen szeleteld, hogy könnyebb legyen rágni.

    7

    Az elkészült ételt azonnal tálald, friss citromszeletekkel díszítve.

    A citromlé kiemeli a hús ízét és frissességet kölcsönöz az ételnek.