Takikomi gohan gesztenyével, friss korianderrel díszítve

Takikomi gohan gesztenyével

A takikomi gohan egy hagyományos japán étel, amely rizs, zöldségek és húsok kombinációját tartalmazza, mindezt egy ínycsiklandó fűszeres alaplében főzve. A gesztenye hozzáadása egy különleges textúrát és édes ízt ad a rizsnek, míg a shiitake gomba umami íze mélységet biztosít. A takikomi gohan hagyományosan egytálételként készül, és remek választás egy vegetáriánus étkezéshez. A rizs nemcsak finom, hanem tápláló is, így ideális egy egészséges vacsorához.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 35 perc
1600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Jázmin rizs
150 g Gesztenye (hámozva)
5 db Shiitake gomba
3 ek. Szójaszósz
2 ek. Mirin
2 ek. Sake
400 ml Víz
1 ek. Friss gyömbér
1 tk. Tengeri só
1 ek. Friss koriander

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst alaposan öblítsd le hideg vízben, hogy eltávolítsd a fölösleges kemikáliákat. Tedd a rizst egy nagy tálba, és hagyd állni 10 percig.

    A rizs leöblítése segít, hogy a szemek ne ragadjanak össze főzés közben.

    2

    A gesztenyét hámozd meg, és vágd apró darabokra. A shiitake gombát is szeleteld fel vékonyra.

    A friss gesztenye legjobb, de ha nincs, használhatsz konzervált gesztenyét is.

    3

    Egy közepes lábasban melegítsd fel a vizet, majd add hozzá a szójaszószt, mirint, sake-t és a friss gyömbért. Főzd 2-3 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A gyömbér hozzáadása frissítő, enyhén csípős ízt ad az ételnek.

    4

    A főzővizet öntsd a rizshez, majd add hozzá a gesztenyét és a shiitake gombát. Fedd le, és főzd a rizst alacsony hőfokon kb. 20-25 percig, amíg a rizs megpuhul és az összes folyadékot felszívja.

    A rizs főzését követően ne nyisd fel az edényt azonnal, hagyd pihenni 10 percig, hogy a gőz összeszedje az ízeket.

    5

    Tálald a kész takikomi gohant friss korianderrel megszórva.