Tandır Kebab lassan sĂŒlt bĂĄrĂĄnyhĂșssal Ă©s fƱszeres vajjal

Tandır Kebab

A Tandır Kebab a török gasztronĂłmia egyik legƑsibb fogĂĄsa, amelyet hagyomĂĄnyosan földbe ĂĄsott kemencĂ©ben, lassan sĂŒtve kĂ©szĂ­tenek. Az OszmĂĄn Birodalom idejĂ©n a tandır sĂŒtĂ©si mĂłdszert fƑkĂ©nt az anatĂłliai rĂ©giĂłkban alkalmaztĂĄk, ahol a hĂșs ĂłrĂĄkon ĂĄt kĂ©szĂŒlt a forrĂł kemencĂ©kben, hogy teljesen omlĂłs legyen. A mai vĂĄltozatok sĂŒtƑben is elkĂ©szĂ­thetƑk, de az eredeti lassĂș sĂŒtĂ©si technika biztosĂ­tja a hĂșs tökĂ©letes ĂĄllagĂĄt Ă©s gazdag Ă­zĂ©t. A sĂŒlt bĂĄrĂĄnyhĂșst hagyomĂĄnyosan lepĂ©nykenyĂ©rrel, grillezett zöldsĂ©gekkel Ă©s olvasztott vajjal tĂĄlaljĂĄk, Ă­gy a Tandır Kebab az egyik legautentikusabb török hĂșsĂ©tel, amelyet Ă©rdemes kiprĂłbĂĄlni.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 4 óra
Teljes 4 Ăłra 20 perc
980 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 1 kg BĂĄrĂĄnyhĂșs (lapocka vagy comb)
⭕ 50 ml Olívaolaj
⭕ 4 gerezd Fokhagyma
⭕ 1 tk. Ɛrölt rĂłmai kömĂ©ny
⭕ 1 tk. FĂŒstölt paprika
⭕ 0.5 tk. Fekete bors
⭕ 1 tk. Só
⭕ 200 ml VĂ­z vagy hĂșsleves
⭕ 50 g Vaj
⭕ 2 db Paradicsom
⭕ 2 db Paprika (piros Ă©s zöld)
⭕ 5 g Friss rozmaring vagy kakukkfƱ
⭕ 4 db LepĂ©nykenyĂ©r

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A bĂĄrĂĄnyhĂșst vĂĄgd nagyobb darabokra, majd egy tĂĄlban keverd össze az olĂ­vaolajjal, zĂșzott fokhagymĂĄval, rĂłmai kömĂ©nnyel, fĂŒstölt paprikĂĄval, sĂłval Ă©s fekete borssal.

    A hĂșst Ă©rdemes egy Ă©les kĂ©ssel, a rostokra merƑlegesen vĂĄgni, Ă­gy omlĂłsabb lesz.

    2

    Hagyd a pĂĄcolt hĂșst legalĂĄbb 2 ĂłrĂĄn ĂĄt a hƱtƑben pihenni, hogy az Ă­zek összeĂ©rjenek.

    A legjobb eredmĂ©ny Ă©rdekĂ©ben hagyd a hĂșst akĂĄr egy egĂ©sz Ă©jszakĂĄn ĂĄt pĂĄcolĂłdni.

    3

    MelegĂ­tsd elƑ a sĂŒtƑt 160°C-ra. Egy nagy sĂŒtƑtĂĄlba helyezd a bĂĄrĂĄnydarabokat, Ă©s önts alĂĄ hĂșslevest vagy vizet.

    A hĂșsleves vagy vĂ­z segĂ­t megƑrizni a hĂșs nedvessĂ©gtartalmĂĄt sĂŒtĂ©s közben.

    4

    Fedd le az edĂ©nyt alufĂłliĂĄval, Ă©s sĂŒsd a hĂșst 3-4 ĂłrĂĄn keresztĂŒl, amĂ­g teljesen omlĂłs nem lesz. Ha szĂŒksĂ©ges, közben locsold meg a sajĂĄt szaftjĂĄval.

    A sĂŒtĂ©si idƑ a hĂșs minƑsĂ©gĂ©tƑl Ă©s a darabok mĂ©retĂ©tƑl fĂŒggƑen vĂĄltozhat. EllenƑrizd a hĂșst idƑnkĂ©nt, Ă©s ha szĂŒksĂ©ges, növeld a sĂŒtĂ©si idƑt.

    5

    A sĂŒtĂ©si idƑ vĂ©gĂ©n vedd le a fĂłliĂĄt, Ă©s sĂŒsd tovĂĄbbi 15-20 percig 200°C-on, hogy a bĂĄrĂĄnyhĂșs kĂ­vĂŒl ropogĂłs kĂ©rget kapjon.

    VigyĂĄzz, hogy a hĂșs ne Ă©gjen meg a magasabb hƑmĂ©rsĂ©kleten.

    6

    AmĂ­g a hĂșs sĂŒl, a paradicsomokat Ă©s paprikĂĄkat vĂĄgd nagyobb darabokra, majd grillezd vagy sĂŒsd meg Ƒket a sĂŒtƑben.

    A zöldsĂ©geket locsold meg egy kis olĂ­vaolajjal Ă©s fƱszerezd sĂłval Ă©s borssal a sĂŒtĂ©s elƑtt.

    7

    A tĂĄlalĂĄshoz helyezd a sĂŒlt bĂĄrĂĄnyhĂșst egy tĂĄlra, locsold meg olvasztott vajjal, Ă©s szĂłrd meg friss rozmaringgal vagy kakukkfƱvel. MellĂ© kĂ­nĂĄlj lepĂ©nykenyeret Ă©s grillezett zöldsĂ©geket.

    A lepĂ©nykenyeret melegĂ­tsd meg tĂĄlalĂĄs elƑtt, hogy puha Ă©s rugalmas legyen.