Tantanmen ramen tálalva szezámpasztás alaplével és darált hússal

Tantanmen (szezámpasztás, fűszeres ramen)

A tantanmen eredetileg kínai eredetű, a dan dan noodles japán változata, amelyet a japán konyha szezámpasztával és misós alaplével alakított saját képére. A 20. század közepén vált népszerűvé Tokióban, ahol a kínai és japán ízek ötvözését kezdték el felfedezni ramenbárokban. Amint a szezámpaszta és gochujang keveredni kezd a forró alaplében, az illat mély, fűszeres és diós aromákat áraszt, amit a darált hús pirult illata tovább fokoz. Tipp: A szezámpasztát mindig külön keverd ki forró alaplével, hogy könnyebben eloszlassa az ízeket. A darált húsos feltétet érdemes előre elkészíteni és hűtőben tárolni – akár 2 napig is eláll. A tantanmen ideális egy hideg napon, vagy amikor egy igazán gazdag, karakteres ramenre vágysz – különleges ízvilága garantáltan felejthetetlen étkezési élményt nyújt.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
810 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
200 g Ramen tészta
800 ml Csirke alaplé
30 g Szezámpaszta (tahini)
15 g Gochujang (koreai csípős szójapaszta)
20 ml Szójaszósz
150 g Darált sertéshús
2 gerezd Fokhagyma
10 g Friss gyömbér
30 g Zöldhagyma
100 g Pak choi (vagy bok choy)
10 ml Szezámolaj
1 db Nori lap

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Aprítsd fel a fokhagymát és a gyömbért, karikázd a zöldhagymát. A pak choit vágd hosszában félbe. Készítsd elő a szezámpasztát, gochujangot, és szójaszószt egy kis tálba.

    2

    Egy serpenyőben kevés olajon pirítsd meg a darált sertéshúst 5-6 percig, amíg enyhén megpirul. Add hozzá a fokhagymát, gyömbért, egy kanál szójaszószt és egy kis gochujangot, majd süsd további 2 percig.

    3

    Közben a csirke alaplevet melegítsd fel egy lábasban. Amikor forró, keverd bele a szezámpasztát, maradék szójaszószt és gochujangot. Keverd simára, amíg a szezámpaszta teljesen feloldódik, és a leves kissé sűrűvé válik.

    4

    Tedd a pak choit az alaplébe és főzd 2-3 percig, amíg enyhén megpuhul, de még roppanós marad. Tipp: Ha túl sokáig főzöd, elveszti élénk zöld színét és textúráját.

    5

    Főzd meg a ramen tésztát egy külön edényben a csomagolás szerint. Öblítsd le hideg vízzel, majd keverd át kevés szezámolajjal, hogy ne ragadjon össze.

    6

    Tedd a ramen tésztát a tálakba, öntsd rá a fűszeres szezámos alaplevet. Helyezd rá a sült darált húst, főtt pak choit, és szórd meg zöldhagymával.

    7

    Tálalás előtt díszítsd fél nori lappal, és locsold meg kevés szezámolajjal. Tipp: Ha pikánsabb ízre vágysz, még egy kis gochujangot is keverhetsz a tál tetejére tálaláskor.