Tarte de nata karamellizált cukorral, gazdag krémes sütemény, leveles tésztával

Tarte de nata karamellizált cukorral

A Tarte de Nata egy híres portugál édesség, amelyet az 1800-as évek végén alkottak meg Lisszabonban. Az étel hagyományosan leveles tésztából készül, amelyet egy gazdag vaníliás krémmel töltenek meg. A karamellizált cukor hozzáadásával az édesség egy extra édességet és ropogósságot kap, amit a friss tálalás tesz tökéletessé. A Tarte de Nata a portugál kávéházak és pékségek elmaradhatatlan része, és a világ számos országában népszerű desszert.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
1 csomag Leveles tészta
300 ml Tej
150 g Cukor
2 db Tojás
2 db Tojássárgája
1 cs. Vaníliás cukor
1 ek. Liszt
1 tk. Citrus héja (opcionális)
0.5 tk. Fahéj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A leveles tésztát kinyújtjuk, majd egy piteformát kibélelünk vele.

    A tészta széleit ne nyújtsd túl vékonyra, hogy a sütés alatt ne essen szét.

    2

    A tojásokat és tojássárgáját egy tálban jól felverjük, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a lisztet és a fahéjat.

    A tojásokat alaposan keverd el, hogy ne maradjanak benne csomók.

    3

    A tejet egy lábasban felforraljuk, majd lassan hozzáadjuk a tojásos keverékhez, folyamatos keverés mellett.

    A tej ne forrjon túl, mert különben a tojásokat megfőzheti, ami csomósodáshoz vezet.

    4

    Az egészet visszaöntjük a lábasba, és folyamatosan kevergetve sűrítjük, amíg krémes állagot nem kapunk.

    A krém akkor van kész, amikor a keverék hátrahagyja a kanalat, és már nem folyik le róla.

    5

    A krémet a tésztára öntjük, és 180°C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, amíg a teteje szép aranybarnára sül.

    A sütemény akkor kész, amikor a krém megdermed és a teteje enyhén pirul.

    6

    Miután a tészta elkészült, hagyjuk hűlni, majd karamellizált cukorral díszítjük a tetejét.

    A karamellizáláshoz egy kis cukrot forrósítsunk egy serpenyőben, és óvatosan öntsük a süteményre, amíg szép aranyszínű nem lesz.

    7

    A kész Tarte de Nata-t tálaljuk, és élvezzük a gazdag, krémes ízét.

    A sütemény hidegen is finom, de a karamellizált cukor frissessége miatt érdemes frissen tálalni.