Tarte Tatin barackkal, karamellás piskóta barack szeletekkel

Tarte Tatin barackkal

A Tarte Tatin története 1898-ra nyúlik vissza, amikor két nővér, Stéphanie és Caroline Tatin, franciaországi Lamotte-Beuvronban véletlenül kifordított almás pitét készítettek. A recept azóta elterjedt, és az almás változat mellett más gyümölcsökkel is népszerűvé vált, például barackkal. A karamellizált barack és a ropogós tészta tökéletes egyensúlyban van, és a Tarte Tatin a francia konyha egyik legismertebb desszertjévé vált.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
2500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
5 db Barack
200 g Cukor
100 g Vaj
250 g Lisz
1 tk. Sütőpor
50 ml Tej
1 cs. Vaníliás cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A barackokat hámozd meg, vágd félbe, és távolítsd el a magházukat.

    A barackoknak érettnek kell lenniük, de ne túl puhának.

    2

    Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, majd add hozzá a cukrot, és karamellizáld őket közepes lángon.

    A karamellizáláskor folyamatosan kevergetni kell, hogy elkerüld a cukor megégését.

    3

    A karamellizált vaj-cukor keveréket öntsd bele egy kör alakú, sütésre alkalmas formába.

    A forma legyen elég mély, hogy a barackok elférjenek.

    4

    Helyezd bele a félbevágott barackokat a karamellre, és rendezd el őket szépen, majd tedd félre.

    A barackoknak szép, szoros elrendezésben kell lenniük a formában.

    5

    Készítsd el a tésztát: szitáld a lisztet, a sütőport, és add hozzá a vaníliás cukrot. Keverd össze a tejjel, majd gyúrd össze a tésztát.

    Ne keverd túl sokáig a tésztát, hogy ne legyen túl kemény.

    6

    Nyújtsd ki a tésztát, és borítsd rá a barackokra, ügyelve arra, hogy lefedje őket.

    A tésztának elég vékonyra kell lennie ahhoz, hogy szépen átsüljön.

    7

    Tedd a formát a 180°C-ra előmelegített sütőbe, és süsd 30-40 percig, amíg a tészta aranybarna nem lesz.

    A tésztát tűpróbával ellenőrizheted. Ha tiszta, elkészült.

    8

    A kész Tarte Tatint vedd ki a sütőből, és hagyd pihenni 5-10 percig, mielőtt óvatosan megfordítod egy tányérra.