Tarte Tatin fahéjjal, karamellizált alma és aranybarna tészta

Tarte Tatin fahéjjal

A Tarte Tatin története Franciaországig vezethető vissza, ahol egy véletlen baleset során született a klasszikus recept. Az almás pitét egy francia szálloda két női szakácsának köszönhetjük, akik véletlenül a tészta fölé tették a karamellizált almákat. A Tarte Tatin népszerűsége azóta egyetemes, és számos változata létezik, de a fahéj hozzáadásával igazán különlegessé tehetjük. A fahéj lágy, meleg íze tökéletesen harmonizál az alma savanykás édességével. A karamellizált alma és a leveles tészta kombinációja felejthetetlen élményt nyújt a desszertkedvelőknek. Kiváló választás egy étkezés végén, vagy akár ünnepi alkalmakra is.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
6 db Alma
100 g Vaj
150 g Cukor
1 tk. Fahéj
1 csomag Tészta (leveles)
1 ek. Lemonlé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Az almákat hámozd meg, vágd félbe, távolítsd el a magházukat. Az almák szeleteit helyezd egy nagyobb serpenyőbe.

    A legjobb, ha édes-savanykás almát választasz, mint például a Granny Smith vagy a Jonathán, mivel ezek jól tartják formájukat sütés közben.

    2

    A vajat olvaszd fel a serpenyőben, majd add hozzá a cukrot és a fahéjat. Alacsony lángon hagyd, hogy a cukor elolvadjon, és karamellizálódjon. Az alma szeleteket öntsd bele, és a karamellben forgassuk meg őket.

    A karamellizálás kulcsa a türelem. Ne emeld túl magasra a hőmérsékletet, mert a cukor könnyen megéghet. A fahéj édeskés illata hamarosan elárasztja a konyhát.

    3

    Amikor az alma karamellizálódott, öntsd hozzá a citromlevet, hogy egy kis frissességet adjon az íznek. Hagyjuk egy pillanatra, hogy a lé összeforrjon a karamellal.

    A citromlé segít megakadályozni, hogy az alma túl édes legyen, és egyensúlyba hozza a karamell ízét.

    4

    A leveles tésztát nyújtsd ki, és óvatosan helyezd a karamellizált almák tetejére. A tésztát ügyelj arra, hogy jól illeszkedjen a serpenyő széléhez. Vágd le a felesleget.

    A tészta tetejére nyomd egy kicsit a széleit, hogy szorosabban illeszkedjen, és sütés közben ne puffadjon fel.

    5

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, majd helyezd a serpenyőt a sütőbe 25-30 percre, amíg a tészta szép aranybarnára sül.

    Ha nem biztos a sütőben, nézd meg 20 perc után: ha a tészta szép aranybarna, és az alma teteje karamellizálódott, akkor kész van.

    6

    Miután kész, hagyd egy kicsit hűlni a tortát, majd óvatosan fordítsd át egy tányérra. Ha szükséges, finoman nyomj rá egy kicsit a tészta közepére, hogy az alma ne ragadjon a serpenyőhöz.

    A tortát mindig még melegen érdemes tálalni, így a karamell még folyós, és az alma szaftos marad.