Tarte Tatin karamellizålt almåval és ropogós tésztåval tålalva

Tarte Tatin gyĂŒmölcsökkel

A Tarte Tatin egy francia desszert, amely a 19. szĂĄzad vĂ©gĂ©n szĂŒletett, amikor az egyik Tatin lĂĄny egy almĂĄs pitĂ©t kĂ©szĂ­tett, Ă©s vĂ©letlenĂŒl a tĂ©szta aljĂĄra kerĂŒlt a karamell. Az Ă©tel azĂłta vilĂĄgszerte ismerttĂ© vĂĄlt, Ă©s a francia konyha egyik ikonikus Ă©dessĂ©gĂ©vĂ© vĂĄlt. Ez a verziĂł a klasszikus receptet követi, de a kĂŒlönbözƑ gyĂŒmölcsökkel valĂł variĂĄlĂĄs lehetƑsĂ©ge kĂŒlönleges Ă­zeket Ă©s textĂșrĂĄkat ad a sĂŒtemĂ©nynek. A karamellizĂĄlt alma Ă©s a ropogĂłs leveles tĂ©szta tökĂ©letes harmĂłniĂĄt alkot, amely minden alkalomra ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 1 db Édes leveles tĂ©szta
⭕ 4 db Alma
⭕ 100 g Vaj
⭕ 100 g Cukor
⭕ 1 ek. CitruslĂ©
⭕ 1 tk. FahĂ©j
⭕ 1 cs. Vaníliás cukor

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    KezdjĂŒk az almĂĄk elƑkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©vel. HĂĄmozd meg Ƒket, tĂĄvolĂ­tsd el a maghĂĄzat, majd vĂĄgd Ƒket szeletekre.

    Az alma tĂ­pusĂĄtĂłl fĂŒggƑen vĂĄlassz egy Ă©desebb fajtĂĄt, pĂ©ldĂĄul a Gala vagy Fuji almĂĄt, hogy a tĂ©szta Ă©desebb Ă©s szaftosabb legyen.

    2

    Egy serpenyƑben olvaszd fel a vajat közepes lĂĄngon, majd add hozzĂĄ a cukrot, Ă©s karamellizĂĄld. Amikor a cukor felolvadt Ă©s vilĂĄgosbarna szĂ­nƱ, öntsd hozzĂĄ a citruslevet Ă©s fahĂ©jat, keverd el.

    Ne hagyd a cukrot tĂșl sokĂĄig karamellizĂĄlĂłdni, mert könnyen megĂ©ghet Ă©s keserƱvĂ© vĂĄlhat. Ha a karamell tĂșl sƱrƱ, egy kis vizet is hozzĂĄadhatsz.

    3

    A karamellizĂĄlt szirupot öntsd a serpenyƑ aljĂĄra, majd szĂ©pen rendezd el benne az alma szeleteket.

    Ügyelj arra, hogy az alma szeletek fedjĂ©k egymĂĄst, mert sĂŒtĂ©s közben összehĂșzĂłdnak, Ă©s Ă­gy egyenletesen sĂŒlnek.

    4

    Tedd a leveles tĂ©sztĂĄt az almĂĄkra, majd a szĂ©leit hajtsd be a serpenyƑ szĂ©lĂ©ig. VillĂĄval szĂșrd meg a tĂ©sztĂĄt, hogy a gƑzök tĂĄvozni tudjanak.

    A tĂ©sztĂĄt ne nyĂșjtsd tĂșl vĂ©konyra, mert Ă­gy nem lesz elĂ©g ropogĂłs a vĂ©geredmĂ©ny. Az aljĂĄnak aranybarnĂĄra kell sĂŒlni.

    5

    SĂŒsd 180°C-ra elƑmelegĂ­tett sĂŒtƑben 25-30 percig, amĂ­g a tĂ©szta szĂ©pen megemelkedik Ă©s aranybarna szĂ­nƱ lesz.

    A tĂ©sztĂĄt figyeld sĂŒtĂ©s közben, hogy elkerĂŒld a tĂșl sĂŒtĂ©st. Ha tĂșl vilĂĄgos a tĂ©szta, akkor 5 percet mĂ©g sĂŒsd rajta.

    6

    MiutĂĄn kivetted a sĂŒtƑbƑl, hagyd 5 percet pihenni, majd fordĂ­tsd meg a tĂĄlalĂł tĂĄnyĂ©rra. Az alma Ă©s karamell szĂ©pen rĂĄcsurog majd a tĂ©sztĂĄra.

    A tĂĄlalĂĄskor ĂŒgyelj arra, hogy ne hagyd a tortĂĄt tĂșl sokĂĄig a serpenyƑben, mert a karamell könnyen rĂĄszorulhat a tĂĄlra.