A tejet langyosítsd meg, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen forró, csak langyos, különben az élesztő nem fog felfutni.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős tejet és a tojást. Kezdd el összegyúrni a tésztát.
A liszt átszitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.
Dolgozd ki a tésztát simára, majd takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át.
A tésztát akkor gyúrtad jól, ha rugalmas és sima tapintású.
A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, és helyezz rá 200 g hideg vajat vékony szeletekben. Hajtsd rá a tészta egyik felét a másikra, majd nyújtsd ki ismét és hajtogasd össze. Ezt a hajtogatást ismételd meg háromszor, közben 15 perces pihenőket hagyva.
A vajnak nagyon hidegnek kell lennie, különben elolvad és a tészta nem lesz leveles. A hajtogatások között pihentesd a tésztát a hűtőben, hogy a vaj ne olvadjon meg.
A tejcsokoládét olvaszd fel gőz felett a tejszínnel, majd hagyd kihűlni, hogy sűrű, kenhető állagú legyen.
A csokoládét ne olvaszd túl, mert megéghet. Addig olvaszd, amíg éppen el nem olvad.
A végső nyújtás után vágd a tésztát háromszögekre. Mindegyik háromszög közepébe tegyél egy kis adag tejcsokoládékrémet, majd tekerd fel croissant formára.
A háromszögeket minél hosszabbra vágod, annál több réteg lesz a croissant-ban.
Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a croissantokat, és hagyd még 30 percig kelni.
Ez a második kelesztés segít, hogy a croissant-ok még levegősebbek legyenek.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A croissantokat kend meg egy kis felvert tojással, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.
A tojás segít, hogy a croissant-ok szép színt kapjanak.
Amikor a croissantok megsültek, hagyd őket langyosra hűlni, majd szórd meg porcukorral a tetejüket.
A porcukorral megszórt croissant-ok még mutatósabbak.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.