Szeletelt tejcsokoládés parfé friss gyümölcsökkel tálalva

Tejcsokoládés parfé

A parfé, vagyis „parfait” a francia cukrászat egyik gyöngyszeme, amely már a 19. század vége óta hódít Európában. Eredetileg tejszínből és tojásból készítették, ám a modern táplálkozási trendeknek megfelelően ma már elérhető a vegán, tojás- és tejmentes változata is. A tejcsokoládés parfé különösen népszerű a csokoládé rajongói körében, hiszen a selymes, gazdag ízvilág ötvöződik a hűsítő élménnyel. Ahogy az olvasztott csokoládé összeolvad a habos masszával, az illat és az állag emlékeket idéz: gyerekkori fagyizások, nyári délutánok. A tejcsokoládés parfé minden kanálja egy kis nosztalgia. A tökéletes parfé titka a jó minőségű csokoládé, a jól behűtött alapanyagok és a türelem. Tálalhatod friss, leveles részektől mentes gyümölcsökkel, például eperrel vagy málnával, de akár ropogós kekszmorzsával is feldobhatod. Ez a desszert tökéletes választás születésnapokra, nyári partikra vagy egyszerűen csak egy kis kényeztetésre a meleg napokon.

Előkészület 20 perc
Elkészítés N/A
Teljes 20 perc
1980 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 ml Növényi habtejszín
80 g Porcukor
100 ml Növényi tej (pl. mandula vagy zab)
150 g Vegán tejcsokoládé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A recept első lépése, hogy az összes hozzávalót előkészíted. A vegán tejcsokoládét vágd apró darabokra, hogy könnyebben olvadjon, és mérd ki pontosan a habtejszínt, porcukrot és a növényi tejet is.

    A pontos kimérés azért fontos, mert ez garantálja a megfelelő állagot és ízt a parfénak.

    2

    Egy hőálló tálban vízgőz felett olvaszd meg az aprított vegán tejcsokoládét. Gyakran keverd meg, hogy ne égjen le. Amikor teljesen sima, tedd félre hűlni szobahőmérsékletűre.

    Ügyelj arra, hogy a vízgőz ne érjen a tál aljához, különben a csokoládé megéghet. Ha mikróban olvasztod, 30 másodpercenként keverd meg, hogy elkerüld az égést.

    3

    Közben egy nagy hideg keverőtálban verd fel a jól lehűtött növényi habtejszínt. Először alacsony, majd közepes fokozaton dolgozz, amíg kemény habot nem kapsz – ez kb. 4-5 perc.

    A habtejszínt legalább 30 percre tedd a hűtőbe, mielőtt felvernéd. A hideg tál és a hideg habtejszín segít a kemény hab elérésében. Ha túlverjük a növényi habot, az kicsapódhat, ezért figyeljünk oda!

    4

    Ha a hab kemény, add hozzá fokozatosan a porcukrot és a növényi tejet, majd óvatosan keverd bele a már langyosra hűlt olvasztott csokoládét. Használj spatulát vagy alacsony fokozatú habverőt, hogy a habosság ne törjön össze.

    A porcukrot szitálva adagold, hogy ne legyen csomós a hab. A csokoládénak langyosnak kell lennie, különben a hab összeeshet.

    5

    A kész masszát simítsd egy hosszúkás kenyérformába vagy szilikonformába. A tetejét egyenletesen simítsd el, majd fedd le fóliával. Tipp: béleld sütőpapírral, hogy könnyebb legyen kiborítani.

    A sütőpapír használata megkönnyíti a parfé kiborítását a formából. Ha nincs sütőpapírod, vékonyan kend ki a formát növényi olajjal, és szórd meg egy kevés liszttel vagy kakaóporral.

    6

    Tedd a formát a fagyasztóba legalább 6 órára. A parfé ez idő alatt szilárdul meg, de legjobb, ha egy éjszakát hagyod fagyasztva.

    A hosszabb fagyasztási idő biztosítja, hogy a parfé teljesen megfagyjon, és könnyen szeletelhető legyen.

    7

    Tálalás előtt 10-15 perccel vedd ki a parfét a fagyasztóból, hogy könnyebben szeletelhető legyen. Egy forró vízbe mártott késsel szépen lehet szeletelni.

    Ha a kés túl hideg, a parfé töredezett lehet szeleteléskor. A forró vízbe mártott kés segít a sima, egyenletes szeletek vágásában. Minden szeletelés előtt mártsd a kést forró vízbe.

    8

    A szeleteket tálald friss, levelektől mentes gyümölcsökkel (pl. eper vagy málna), vagy megszórhatod vegán csokireszelékkel a tetején.

    A tálalásnál használj olyan gyümölcsöket, amelyek ízben harmonizálnak a csokoládéval. A vegán csokireszelék még intenzívebbé teszi a csokoládés ízt.