Főzd meg a burgonyát héjában, majd hagyd kissé kihűlni. Hámozd meg, és egy krumplinyomó segítségével törd pépesre, hogy teljesen sima állagot kapj.
A burgonyát sós vízben főzd, így ízesebb lesz. A kihűlés után könnyebb meghámozni.
Keverd össze a tört burgonyát a liszttel, a tojássárgájával és a sóval. Gyúrd össze óvatosan, hogy egy lágy, de nem ragacsos tésztát kapj. Ne dolgozd túl, mert kemény lesz a gnocchi!
A liszt mennyisége függ a burgonya víztartalmától, ezért fokozatosan adagold. Ha nagyon ragad, adj hozzá egy kevés lisztet, de vigyázz, ne legyen túl kemény a tészta.
Oszd a tésztát négy részre, majd mindegyikből sodorj hosszú, kb. 2 cm átmérőjű hengert. Egy éles késsel vágj belőle 2 cm-es darabokat.
A sodrást lisztezett felületen végezd, hogy ne ragadjon le a tészta.
A vágott darabokat formázhatod villával, hogy bordázott felületet kapjanak, ami jobban megtartja a szószt.
A villa hátoldalát lisztbe mártva könnyebben tudod formázni a gnocchit.
Forralj fel egy nagy fazék sós vizet. Dobd bele a gnocchikat, és főzd őket addig, amíg feljönnek a víz felszínére (kb. 2-3 perc). Ezután szűrd le.
Ne tegyél túl sok gnocchit egyszerre a vízbe, mert lehűti a vizet és összeragadnak. Ha feljöttek a víz tetejére, azonnal szedd ki, mert túlfőhetnek.
Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, és pirítsd meg benne az apróra vágott fokhagymát közepes lángon, amíg illatos nem lesz.
Vigyázz, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserű lesz az íze.
Öntsd hozzá a tejszínt, és hagyd, hogy kissé besűrűsödjön alacsony lángon, folyamatos keverés mellett.
Ha a tejszín túl híg, egy kevés liszttel vagy keményítővel sűrítheted.
Szórd bele a reszelt parmezánt, és keverd addig, amíg teljesen elolvad a szószban.
Használj frissen reszelt parmezánt, mert az jobban olvad és intenzívebb az íze.
Dobd bele a főtt gnocchikat, és óvatosan forgasd össze a krémes tejszínes szósszal, hogy minden darabot bevonjon.
Ha a gnocchi túl száraz, adj hozzá egy kevés főzővizet a szószhoz, hogy krémesebb legyen.
Tálaláskor szórd meg friss aprított petrezselyemmel és extra parmezánnal.
A tálalásnál használhatsz egy kevés pirított fenyőmagot is a még gazdagabb ízélményért.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.