Tejszínes-gombás naan kenyér tálalva

Tejszínes-gombás naan

A tejszínes-gombás naan egy különleges fúziós étel, amely az indiai naan kenyér hagyományát ötvözi az európai krémes gombás töltelékekkel. A puha tészta és a gazdag, selymes belső tökéletes harmóniát alkot. Ahogy a naan sül, a gombás-tejszínes töltelék belül átmelegszik és még krémesebbé válik. A forró serpenyőben enyhén pirult tészta ropogós peremmel zárja körbe az ízeket. Tipp: mindig hagyd a gombakrémes tölteléket teljesen kihűlni, mielőtt beletöltöd, így nem áztatja el a tésztát. A fokhagyma extra mélységet ad az ízvilágnak, de finoman adagold. Ez a naan ideális vegetáriánus főfogás, vendégváró finomság vagy akár meleg uzsonna – különösen jól illik egy könnyű zöldsalátához vagy paradicsomleveshez.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
1410 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Búzaliszt
7 g Szárított élesztő
10 g Cukor
4 g
120 g Joghurt
100 ml Langyos víz
15 ml Olívaolaj
150 g Csiperkegomba
80 ml Főzőtejszín
1 db Fokhagyma
20 g Olvasztott vaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A gombát alaposan tisztítsd meg, szeleteld fel vékonyra. A fokhagymát aprítsd finomra, majd pirítsd meg kevés olívaolajon, és add hozzá a gombát.

    A gombát ne mosd, hanem papírtörlővel tisztítsd meg, hogy ne szívja meg magát vízzel. A vékony szeletek gyorsabban megsülnek.

    2

    Pirítsd a gombát közepes lángon, amíg kiengedi és elfő a leve. Ekkor öntsd hozzá a tejszínt, és főzd sűrű krémes állagúra. Hűtsd le.

    A tejszínt csak akkor add hozzá, ha a gomba már lepirult, különben párolódni fog, és nem lesz olyan intenzív az íze. A hűtés azért fontos, hogy a töltelék ne folyjon ki a naanból.

    3

    Egy tálban keverd össze a búzalisztet, élesztőt, cukrot és sót. Ez a naan tésztájának száraz alapja.

    A száraz hozzávalókat alaposan keverd össze, hogy az élesztő egyenletesen eloszoljon.

    4

    Add hozzá a joghurtot, langyos vizet és olívaolajat. Dolgozd össze, majd gyúrd sima, rugalmas tésztává kb. 10 perc alatt.

    A joghurt puhábbá teszi a tésztát. Ha nincs otthon joghurt, helyettesítheted tejföllel is. A víz ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt.

    5

    A tésztát fedd le, és hagyd kelni meleg helyen 1 órát, amíg a duplájára nő.

    A kelesztéshez ideális hely a sütő, alacsony hőfokon (kb. 30°C) vagy egy radiátor közelében.

    6

    Oszd a tésztát 6 részre, formázz gombócokat, majd nyújtsd ovális formájúra őket.

    A tésztát lisztezett felületen nyújtsd, hogy ne ragadjon le.

    7

    A kinyújtott naan egyik felére kanalazz egy adag tejszínes gombát, majd hajtsd rá a másik felét, nyomd le óvatosan, és kissé nyújtsd meg újra.

    Ne töltsd túl a naanokat, különben kifolyik a töltelék sütés közben. A széleket alaposan nyomkodd össze, hogy zárva maradjanak.

    8

    Forrósíts fel egy serpenyőt, majd süsd a naanokat oldalanként 1-2 percig, amíg szép barna foltok jelennek meg rajtuk.

    A serpenyő legyen elég forró, hogy a naanok gyorsan megsüljenek, és ne száradjanak ki. Ha nincs serpenyőd, sütheted őket sütőben is.

    9

    A forró naanokat kend meg olvasztott vajjal – ez kiemeli az ízeket és puhábbá teszi a tésztát.

    A vaj helyett használhatsz fokhagymás-petrezselymes vajat is, vagy akár egy kis chilit is adhatsz hozzá a pikánsabb ízért.

    10

    Tálald melegen – önmagában is laktató, de jól passzol krémlevesek vagy saláták mellé is.

    A naanokat kínálhatod fokhagymás mártogatóssal vagy joghurtos öntettel is a még gazdagabb ízélményért.