A gombát alaposan tisztítsd meg, szeleteld fel vékonyra. A fokhagymát aprítsd finomra, majd pirítsd meg kevés olívaolajon, és add hozzá a gombát.
A gombát ne mosd, hanem papírtörlővel tisztítsd meg, hogy ne szívja meg magát vízzel. A vékony szeletek gyorsabban megsülnek.
Pirítsd a gombát közepes lángon, amíg kiengedi és elfő a leve. Ekkor öntsd hozzá a tejszínt, és főzd sűrű krémes állagúra. Hűtsd le.
A tejszínt csak akkor add hozzá, ha a gomba már lepirult, különben párolódni fog, és nem lesz olyan intenzív az íze. A hűtés azért fontos, hogy a töltelék ne folyjon ki a naanból.
Egy tálban keverd össze a búzalisztet, élesztőt, cukrot és sót. Ez a naan tésztájának száraz alapja.
A száraz hozzávalókat alaposan keverd össze, hogy az élesztő egyenletesen eloszoljon.
Add hozzá a joghurtot, langyos vizet és olívaolajat. Dolgozd össze, majd gyúrd sima, rugalmas tésztává kb. 10 perc alatt.
A joghurt puhábbá teszi a tésztát. Ha nincs otthon joghurt, helyettesítheted tejföllel is. A víz ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt.
A tésztát fedd le, és hagyd kelni meleg helyen 1 órát, amíg a duplájára nő.
A kelesztéshez ideális hely a sütő, alacsony hőfokon (kb. 30°C) vagy egy radiátor közelében.
Oszd a tésztát 6 részre, formázz gombócokat, majd nyújtsd ovális formájúra őket.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd, hogy ne ragadjon le.
A kinyújtott naan egyik felére kanalazz egy adag tejszínes gombát, majd hajtsd rá a másik felét, nyomd le óvatosan, és kissé nyújtsd meg újra.
Ne töltsd túl a naanokat, különben kifolyik a töltelék sütés közben. A széleket alaposan nyomkodd össze, hogy zárva maradjanak.
Forrósíts fel egy serpenyőt, majd süsd a naanokat oldalanként 1-2 percig, amíg szép barna foltok jelennek meg rajtuk.
A serpenyő legyen elég forró, hogy a naanok gyorsan megsüljenek, és ne száradjanak ki. Ha nincs serpenyőd, sütheted őket sütőben is.
A forró naanokat kend meg olvasztott vajjal – ez kiemeli az ízeket és puhábbá teszi a tésztát.
A vaj helyett használhatsz fokhagymás-petrezselymes vajat is, vagy akár egy kis chilit is adhatsz hozzá a pikánsabb ízért.
Tálald melegen – önmagában is laktató, de jól passzol krémlevesek vagy saláták mellé is.
A naanokat kínálhatod fokhagymás mártogatóssal vagy joghurtos öntettel is a még gazdagabb ízélményért.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.