Tejszínes paprikakrémleves tálalva

Tejszínes paprikakrémleves

A paprikakrémleves hagyománya a mediterrán konyhákból ered, különösen Spanyolország és Olaszország déli vidékein volt népszerű a sült paprika krémesítésével való kísérletezés. A 20. század közepétől egyre gyakrabban jelent meg tejszínes változatban is, főleg Közép-Európában. A tejszínes paprikakrémleves minden falatja egy melengető ölelés egy hideg őszi estén. Ahogy a sült paprika aromája szétárad a konyhában, azonnal otthonos hangulatot varázsol. A tökéletes leves titka az alaposan megsütött paprika és a megfelelő állagú pürésítés. Ezt az ételt különleges alkalmakkor is tálalhatod, de a hétköznapokat is ünnepivé varázsolja. Tipp: egy kevés füstölt paprika hozzáadásával még karakteresebb ízt érhetsz el.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
680 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Piros kaliforniai paprika
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
30 g Vaj
750 ml Zöldségalaplé
150 ml Főzőtejszín
1 tk.
0.5 tk. Őrölt bors
1 ek. Petrezselyem (díszítéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A paprikákat mosd meg, majd magozd ki és vágd nagyobb darabokra. Tipp: ha intenzívebb ízt szeretnél, a sütőben süsd meg őket 200°C-on 20 percig, amíg kissé megfeketednek a széleik – így még aromásabb lesz a leves.

    A paprika magjait és ereit alaposan távolítsd el, mert keserűvé tehetik a levest.

    2

    A vöröshagymát és a fokhagymát hámozd meg és vágd apróra. A vajat egy közepes méretű lábasban olvaszd meg közepes lángon.

    A vaj helyett használhatsz olívaolajat is, ha egészségesebb alternatívát keresel.

    3

    Add hozzá a vöröshagymát és párold üvegesre 3-4 perc alatt. Ezután add hozzá a fokhagymát is, és párold további 1 percig. Figyelj arra, hogy ne égjen meg, mert keserű lesz a leves!

    A hagymát alacsony lángon párold, hogy ne égjen meg. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés vizet vagy alaplevet.

    4

    Add hozzá a sült vagy nyers paprikát, és keverd össze a hagymás alappal. Öntsd rá az alaplevet, majd forrald fel. Csökkentsd a hőfokot, és főzd lefedve 15 percig, amíg a paprika teljesen megpuhul.

    Használj jó minőségű alaplevet a gazdagabb ízért. Ha nincs kéznél, víz és leveskocka is megteszi.

    5

    A főzés után vedd le a tűzről, majd botmixerrel pürésítsd simára. Tipp: ha igazán selymes állagot szeretnél, szűrd át a levest egy finom szűrőn is!

    Pürésítés előtt hagyd kicsit hűlni a levest, hogy ne fröccsenjen ki a forró lé.

    6

    Add hozzá a főzőtejszínt, sót és borsot, majd tedd vissza a tűzre és melegítsd át – de ne forrald, mert a tejszín könnyen kicsapódhat.

    A tejszínt óvatosan, lassan keverd a levesbe. Alacsony hőfokon melegítsd, és folyamatosan kevergesd.

    7

    Tálaláskor díszítsd aprított petrezselyemmel és egy kevés tejszínnel. Tipp: pirított kenyérkockával vagy sajtos pirítóssal is kínálhatod!

    A petrezselyem helyett használhatsz friss bazsalikomot vagy snidlinget is.