Tejszínes póréhagymakrémleves tålalva

Tejszínes póréhagymakrémleves

A pĂłrĂ©hagymakrĂ©mleves, vagy ahogy a francia konyhĂĄbĂłl ismert, a „potage parmentier”, egy elegĂĄns, ugyanakkor rendkĂ­vĂŒl egyszerƱ fogĂĄs. A francia gasztronĂłmia egyik alapdarabja, ahol a pĂłrĂ©hagyma Ă©s a burgonya harmonikus pĂĄrost alkot. A tejszĂ­n selymessĂ©ge, a vaj gazdag aromĂĄja Ă©s a hagyma Ă©dessĂ©ge egyĂŒttesen tökĂ©letesen lĂĄgy Ă©s krĂ©mes levest eredmĂ©nyez. Ez a leves ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs lehet egy hideg tĂ©li estĂ©n, egy elegĂĄns elƑételkĂ©nt vagy akĂĄr egy könnyed vacsorakĂ©nt is. A titok a lassĂș, tĂŒrelmes pĂĄrolĂĄsban rejlik, amely sorĂĄn a pĂłrĂ©hagyma Ă©des karaktere elƑtĂ©rbe kerĂŒl. A burgonya termĂ©szetes sƱrĂ­tƑkĂ©nt szolgĂĄl, Ă­gy nem szĂŒksĂ©ges liszt vagy kemĂ©nyĂ­tƑ hozzĂĄ. Ahogy a vajon pĂĄrolĂłdik a pĂłrĂ©hagyma, Ă©s a tejszĂ­n összeolvad a zöldsĂ©gekkel, az illat azonnal otthonossĂĄgot ĂĄraszt. Ha mĂ©g kĂŒlönlegesebbĂ© szeretnĂ©d tenni, tĂĄlald reszelt sajttal vagy pirĂ­tott kenyĂ©rszeletekkel – de mĂĄr önmagĂĄban is tökĂ©letes harmĂłnia egy tĂĄlban.

ElƑkĂ©szĂŒlet 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
780 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 30 g Vaj
⭕ 2 db PĂłrĂ©hagyma
⭕ 200 g Burgonya
⭕ 1 gerezd Fokhagyma
⭕ 900 ml ZöldsĂ©galaplĂ©
⭕ 150 ml Tejszín
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Bors

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A póréhagymåt hosszåban félbevågva alaposan mosd åt, majd karikåzd fel. A burgonyåt és a fokhagymåt håmozd meg, vågd kisebb darabokra. Tipp: csak a póréhagyma fehér és vilågoszöld részét hasznåld, mert az a legzsengébb.

    A pĂłrĂ©hagyma alapos mosĂĄsa nagyon fontos, mert sok föld Ă©s homok rejtƑzhet a levelek között. Érdemes a karikĂĄkat egy szƱrƑben is ĂĄtöblĂ­teni.

    2

    Egy nagy lĂĄbasban olvaszd fel a vajat, majd pĂĄrold ĂŒvegesre a pĂłrĂ©hagymĂĄt 4-5 percig közepes lĂĄngon. Add hozzĂĄ a fokhagymĂĄt, Ă©s pirĂ­tsd tovĂĄbbi 1 percig.

    A pĂłrĂ©hagyma ne barnuljon meg, csak puhuljon. Ha tĂșl gyorsan pirulna, adj hozzĂĄ egy kevĂ©s vizet vagy alaplevet.

    3

    Add hozzĂĄ a burgonyĂĄt, keverd ĂĄt, majd öntsd fel az alaplĂ©vel. Forrald fel, majd fƑzd 20 percig, amĂ­g a burgonya teljesen megpuhul.

    A burgonya fajtĂĄja befolyĂĄsolhatja a fƑzĂ©si idƑt. EllenƑrizd egy villĂĄval, hogy teljesen puha-e, mielƑtt a következƑ lĂ©pĂ©sre tĂ©rsz.

    4

    Botmixerrel turmixold simĂĄra a levest. Ha selymesebb ĂĄllagot szeretnĂ©l, ĂĄtszƱrheted egy finom szƱrƑn.

    A turmixolås sorån légy óvatos a forró leves fröccsenésével. Kezdd alacsony fokozaton, és fokozatosan emeld a sebességet.

    5

    Add hozzĂĄ a tejszĂ­nt, majd Ă­zesĂ­tsd sĂłval Ă©s borssal. FƑzd mĂ©g 2-3 percig alacsony lĂĄngon, de ne forrald tĂșl, hogy a tejszĂ­n ne csapĂłdjon ki.

    A tejszĂ­n hozzĂĄadĂĄsa utĂĄn kĂłstold meg a levest, Ă©s szĂŒksĂ©g szerint igazĂ­tsd a fƱszerezĂ©st. A frissen Ƒrölt bors kĂŒlönösen jĂłl illik ehhez a leveshez.

    6

    Tålald forrón, a tetejére szórhatsz kevés finomra vågott pårolt póréhagymåt vagy cseppents egy kis tejszínt díszítésként. Pirított kenyérrel is kínålható.

    A pirított kenyér helyett kínålhatsz krutont vagy pirított magokat is a leveshez. A díszítéshez hasznålhatsz egy kevés friss petrezselymet vagy snidlinget is.