Tejszínes-póréhagymås empanada tålalva

Tejszínes-póréhagymås empanada

Ez az empanada tĂ­pus a francia Ă©s spanyol konyhĂĄk fĂșziĂłjĂĄt testesĂ­ti meg, ahol a pĂłrĂ©hagyma krĂ©mes mĂĄrtĂĄsokban gyakori alapanyag. Az empanada törtĂ©nete SpanyolorszĂĄgbĂłl ered, ahol mĂĄr a 16. szĂĄzadban is nĂ©pszerƱ volt. A francia hatĂĄs a tejszĂ­nes töltelĂ©kben Ă©rhetƑ tetten, amely a quiche-ek vilĂĄgĂĄt idĂ©zi meg. KĂ©pzeld el, ahogy a frissen sĂŒlt empanada illata betölti a konyhĂĄt, miközben a töltelĂ©k mĂ©g enyhĂ©n gƑzölög a tĂ©sztĂĄn belĂŒl – ez az igazi otthonossĂĄg Ă­ze. A tökĂ©letes ĂĄllag kulcsa a töltelĂ©k megfelelƑ sƱrƱsĂ©ge: ha tĂșl hĂ­g, kifolyhat sĂŒtĂ©skor. Tipp: a fƑzƑtejszĂ­n helyett hasznĂĄlhatsz mascarponĂ©t is, ha gazdagabb Ă­zvilĂĄgra vĂĄgysz. TökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs egy gyors hĂ©tköznapi vacsorĂĄra, vagy akĂĄr vendĂ©gvĂĄrĂł sĂłs finomsĂĄgnak is, kĂŒlönösen, ha egy friss zöldsalĂĄtĂĄval kĂ­nĂĄlod.

ElƑkĂ©szĂŒlet 25 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 50 perc
1680 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 500 g Leveles tĂ©szta
⭕ 2 db PĂłrĂ©hagyma
⭕ 2 ek. Olívaolaj
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 200 ml FƑzƑtejszín
⭕ 100 g Reszelt sajt
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Bors
⭕ 1 db Tojás

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A pĂłrĂ©hagymĂĄt alaposan mosd meg, majd karikĂĄzd fel vĂ©konyra. A fokhagymĂĄt hĂĄmozd meg Ă©s aprĂ­tsd finomra. Tipp: ha a pĂłrĂ©hagyma tĂșl vastag, hosszĂĄban is elvĂĄghatod, hogy könnyebben pĂĄrolĂłdjon.

    A pĂłrĂ©hagyma tisztĂ­tĂĄsĂĄnĂĄl figyelj, mert a levelek között sok föld lehet. Érdemes hosszĂĄban bevĂĄgni Ă©s alaposan ĂĄtöblĂ­teni.

    2

    Egy serpenyƑben melegĂ­tsd fel az olĂ­vaolajat közepes lĂĄngon, majd add hozzĂĄ a pĂłrĂ©hagymĂĄt. PĂĄrold 5-6 percig, amĂ­g megpuhul, de mĂ©g nem barnul meg. Add hozzĂĄ a fokhagymĂĄt is, Ă©s pirĂ­tsd egyĂŒtt tovĂĄbbi 1-2 percig.

    A pĂłrĂ©hagymĂĄt ne pirĂ­tsd tĂșl, mert keserƱ lehet. Fontos, hogy csak puhuljon meg.

    3

    Öntsd rĂĄ a fƑzƑtejszĂ­nt a pĂłrĂ©hagymĂĄra, keverd össze, Ă©s fƑzd 4-5 percig, hogy kissĂ© besƱrƱsödjön. EzutĂĄn keverd hozzĂĄ a reszelt sajtot, Ă©s fƱszerezd sĂłval, borssal. VĂĄrd meg, mĂ­g a sajt elolvad Ă©s sima, krĂ©mes ĂĄllagot kapsz.

    A tejszĂ­nt alacsony lĂĄngon fƑzd, hogy ne forrjon fel hirtelen Ă©s ne csapĂłdjon ki. A sajtot fokozatosan add hozzĂĄ, hogy egyenletesen olvadjon el.

    4

    A krĂ©mes töltelĂ©ket hagyd teljesen kihƱlni. Ez nagyon fontos, mert ha forrĂłn töltöd a tĂ©sztĂĄba, a leveles tĂ©szta szĂ©teshet vagy elĂĄzhat sĂŒtĂ©s közben.

    A hƱtĂ©si folyamatot felgyorsĂ­thatod, ha a töltelĂ©ket egy lapos tĂĄlba öntöd Ă©s beteszed a hƱtƑbe.

    5

    MelegĂ­tsd elƑ a sĂŒtƑt 200°C-ra. A leveles tĂ©sztĂĄt nyĂșjtsd ki kb. 3 mm vastagsĂĄgĂșra, Ă©s szaggass belƑle 10-12 cm ĂĄtmĂ©rƑjƱ köröket. Tipp: a tĂ©sztĂĄt Ă©rdemes enyhĂ©n lisztezett felĂŒleten nyĂșjtani, hogy ne ragadjon le.

    A leveles tĂ©sztĂĄt mindig hidegen dolgozd fel, kĂŒlönben nehezen kezelhetƑvĂ© vĂĄlik. Ha nagyon meleg lenne, tedd be pĂĄr percre a hƱtƑbe.

    6

    TegyĂ©l 1 evƑkanĂĄlnyi töltelĂ©ket minden tĂ©sztakorong közepĂ©re. Hajtsd fĂ©lbe Ƒket, majd a szĂ©leiket nyomkodd le egy villa segĂ­tsĂ©gĂ©vel, hogy jĂłl zĂĄrĂłdjanak. Ez megakadĂĄlyozza, hogy sĂŒtĂ©s közben kifolyjon a töltelĂ©k.

    A villa helyett hasznålhatsz egy kevés vízzel megnedvesített ecsetet is a szélek összeragasztåsåhoz, majd utåna nyomd le villåval a biztos zårås érdekében.

    7

    Helyezd az empanadĂĄkat sĂŒtƑpapĂ­rral bĂ©lelt tepsire. A tetejĂŒket kend meg felvert tojĂĄssal, hogy szĂ©p aranybarnĂĄra sĂŒljenek. SĂŒsd Ƒket 20-25 percig, amĂ­g a tĂ©szta ropogĂłs Ă©s aranybarna lesz.

    A tojĂĄs helyett hasznĂĄlhatsz egy kevĂ©s tejet is a tetejĂŒk megkenĂ©sĂ©hez, ha nincs tojĂĄsod.