A póréhagymát alaposan mosd meg, majd karikázd fel vékonyra. A fokhagymát hámozd meg és aprítsd finomra. Tipp: ha a póréhagyma túl vastag, hosszában is elvághatod, hogy könnyebben párolódjon.
A póréhagyma tisztításánál figyelj, mert a levelek között sok föld lehet. Érdemes hosszában bevágni és alaposan átöblíteni.
Egy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat közepes lángon, majd add hozzá a póréhagymát. Párold 5-6 percig, amíg megpuhul, de még nem barnul meg. Add hozzá a fokhagymát is, és pirítsd együtt további 1-2 percig.
A póréhagymát ne pirítsd túl, mert keserű lehet. Fontos, hogy csak puhuljon meg.
Öntsd rá a főzőtejszínt a póréhagymára, keverd össze, és főzd 4-5 percig, hogy kissé besűrűsödjön. Ezután keverd hozzá a reszelt sajtot, és fűszerezd sóval, borssal. Várd meg, míg a sajt elolvad és sima, krémes állagot kapsz.
A tejszínt alacsony lángon főzd, hogy ne forrjon fel hirtelen és ne csapódjon ki. A sajtot fokozatosan add hozzá, hogy egyenletesen olvadjon el.
A krémes tölteléket hagyd teljesen kihűlni. Ez nagyon fontos, mert ha forrón töltöd a tésztába, a leveles tészta széteshet vagy elázhat sütés közben.
A hűtési folyamatot felgyorsíthatod, ha a tölteléket egy lapos tálba öntöd és beteszed a hűtőbe.
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A leveles tésztát nyújtsd ki kb. 3 mm vastagságúra, és szaggass belőle 10-12 cm átmérőjű köröket. Tipp: a tésztát érdemes enyhén lisztezett felületen nyújtani, hogy ne ragadjon le.
A leveles tésztát mindig hidegen dolgozd fel, különben nehezen kezelhetővé válik. Ha nagyon meleg lenne, tedd be pár percre a hűtőbe.
Tegyél 1 evőkanálnyi tölteléket minden tésztakorong közepére. Hajtsd félbe őket, majd a széleiket nyomkodd le egy villa segítségével, hogy jól záródjanak. Ez megakadályozza, hogy sütés közben kifolyjon a töltelék.
A villa helyett használhatsz egy kevés vízzel megnedvesített ecsetet is a szélek összeragasztásához, majd utána nyomd le villával a biztos zárás érdekében.
Helyezd az empanadákat sütőpapírral bélelt tepsire. A tetejüket kend meg felvert tojással, hogy szép aranybarnára süljenek. Süsd őket 20-25 percig, amíg a tészta ropogós és aranybarna lesz.
A tojás helyett használhatsz egy kevés tejet is a tetejük megkenéséhez, ha nincs tojásod.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.