Tejszínes-póréhagymás empanada tálalva

Tejszínes-póréhagymás empanada

Ez az empanada típus a francia és spanyol konyhák fúzióját testesíti meg, ahol a póréhagyma krémes mártásokban gyakori alapanyag. Az empanada története Spanyolországból ered, ahol már a 16. században is népszerű volt. A francia hatás a tejszínes töltelékben érhető tetten, amely a quiche-ek világát idézi meg. Képzeld el, ahogy a frissen sült empanada illata betölti a konyhát, miközben a töltelék még enyhén gőzölög a tésztán belül – ez az igazi otthonosság íze. A tökéletes állag kulcsa a töltelék megfelelő sűrűsége: ha túl híg, kifolyhat sütéskor. Tipp: a főzőtejszín helyett használhatsz mascarponét is, ha gazdagabb ízvilágra vágysz. Tökéletes választás egy gyors hétköznapi vacsorára, vagy akár vendégváró sós finomságnak is, különösen, ha egy friss zöldsalátával kínálod.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 50 perc
1680 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Leveles tészta
2 db Póréhagyma
2 ek. Olívaolaj
2 gerezd Fokhagyma
200 ml Főzőtejszín
100 g Reszelt sajt
1 tk.
0.5 tk. Bors
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A póréhagymát alaposan mosd meg, majd karikázd fel vékonyra. A fokhagymát hámozd meg és aprítsd finomra. Tipp: ha a póréhagyma túl vastag, hosszában is elvághatod, hogy könnyebben párolódjon.

    A póréhagyma tisztításánál figyelj, mert a levelek között sok föld lehet. Érdemes hosszában bevágni és alaposan átöblíteni.

    2

    Egy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat közepes lángon, majd add hozzá a póréhagymát. Párold 5-6 percig, amíg megpuhul, de még nem barnul meg. Add hozzá a fokhagymát is, és pirítsd együtt további 1-2 percig.

    A póréhagymát ne pirítsd túl, mert keserű lehet. Fontos, hogy csak puhuljon meg.

    3

    Öntsd rá a főzőtejszínt a póréhagymára, keverd össze, és főzd 4-5 percig, hogy kissé besűrűsödjön. Ezután keverd hozzá a reszelt sajtot, és fűszerezd sóval, borssal. Várd meg, míg a sajt elolvad és sima, krémes állagot kapsz.

    A tejszínt alacsony lángon főzd, hogy ne forrjon fel hirtelen és ne csapódjon ki. A sajtot fokozatosan add hozzá, hogy egyenletesen olvadjon el.

    4

    A krémes tölteléket hagyd teljesen kihűlni. Ez nagyon fontos, mert ha forrón töltöd a tésztába, a leveles tészta széteshet vagy elázhat sütés közben.

    A hűtési folyamatot felgyorsíthatod, ha a tölteléket egy lapos tálba öntöd és beteszed a hűtőbe.

    5

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A leveles tésztát nyújtsd ki kb. 3 mm vastagságúra, és szaggass belőle 10-12 cm átmérőjű köröket. Tipp: a tésztát érdemes enyhén lisztezett felületen nyújtani, hogy ne ragadjon le.

    A leveles tésztát mindig hidegen dolgozd fel, különben nehezen kezelhetővé válik. Ha nagyon meleg lenne, tedd be pár percre a hűtőbe.

    6

    Tegyél 1 evőkanálnyi tölteléket minden tésztakorong közepére. Hajtsd félbe őket, majd a széleiket nyomkodd le egy villa segítségével, hogy jól záródjanak. Ez megakadályozza, hogy sütés közben kifolyjon a töltelék.

    A villa helyett használhatsz egy kevés vízzel megnedvesített ecsetet is a szélek összeragasztásához, majd utána nyomd le villával a biztos zárás érdekében.

    7

    Helyezd az empanadákat sütőpapírral bélelt tepsire. A tetejüket kend meg felvert tojással, hogy szép aranybarnára süljenek. Süsd őket 20-25 percig, amíg a tészta ropogós és aranybarna lesz.

    A tojás helyett használhatsz egy kevés tejet is a tetejük megkenéséhez, ha nincs tojásod.