Tejszínes rozmaringos vörösbor mártás üvegben, sült húsok mellé tálalva

Tejszínes rozmaringos vörösbor mártás

A vörösboros mártások a francia gasztronómia egyik legikonikusabb elemei, és a rozmaringos-tejszínes változat különösen jól illik sült húsokhoz és zöldségekhez. A vörösbor mély, gyümölcsös jegyei tökéletes harmóniában vannak a rozmaring földes aromájával, míg a tejszín selymes textúrát kölcsönöz a mártásnak. Ez a recept nemcsak ízletes, hanem elegáns is, tökéletes választás egy ünnepi vacsorához vagy egy különleges hétvégi fogáshoz.

Előkészület 5 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 25 perc
410 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
150 ml Vörösbor
200 ml Tejszín (30%-os)
1 ág Friss rozmaring
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
20 g Vaj
1 ek. Olívaolaj
200 ml Zöldségleves alaplé
1 ek. Balzsamecet
1 ek. Méz vagy juharszirup
1 tk.
1 csipet Fekete bors
1 tk. Kukoricakeményítő (sűrítéshez, opcionális)
2 ek. Hideg víz (a keményítő elkeveréséhez, opcionális)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A vöröshagymát és a fokhagymát aprítsd finomra.

    Minél apróbbra vágod, annál jobban eloszlik az ízük a mártásban.

    2

    Egy közepes serpenyőben olvaszd fel a vajat és az olívaolajat közepes lángon.

    Az olívaolaj megakadályozza, hogy a vaj megégjen.

    3

    Pirítsd meg a vöröshagymát és a fokhagymát 2-3 percig, amíg üveges lesz.

    Ügyelj, hogy ne barnuljanak meg, mert akkor keserűek lesznek.

    4

    Add hozzá a friss rozmaringot és pirítsd további 1 percig, hogy az aromák felszabaduljanak.

    Szárított rozmaringot is használhatsz, de a friss rozmaring aromája intenzívebb.

    5

    Öntsd hozzá a vörösbort, és forrald fel. Hagyd főni 5 percig, hogy az alkohol elpárologjon.

    Használj jó minőségű vörösbort, mert az íze meghatározza a mártás ízét is. Száraz vörösbor a legjobb választás.

    6

    Add hozzá az alaplevet, a balzsamecetet és a mézet, majd keverd össze.

    A balzsamecet savanykás ízt ad a mártásnak, a méz pedig édesíti és kiegyensúlyozza az ízeket.

    7

    Főzd közepes lángon 10-15 percig, hogy a szósz besűrűsödjön és az ízek összeérjenek.

    Minél tovább főzöd, annál sűrűbb lesz a mártás. Figyeld, hogy ne égjen le.

    8

    Öntsd hozzá a tejszínt, és folyamatos keverés mellett főzd további 2-3 percig, amíg krémes állagot nem kap.

    A tejszín lehet főzőtejszín vagy tejszín. A tejszín gazdagabbá teszi a mártást.

    9

    Ha sűrűbb állagot szeretnél, keverd el a kukoricakeményítőt hideg vízben, és öntsd a mártáshoz. Főzd további 2 percig.

    A kukoricakeményítőt mindig hideg vízben keverd el, különben csomós lesz.

    10

    Kóstold meg, és ha szükséges, igazítsd az ízesítést sóval és borssal.

    Kóstolás közben gondolj arra, hogy a mártás milyen ételhez fog passzolni, és ahhoz igazítsd az ízeket.

    11

    Tálalás előtt szűrd le a mártást a sima textúra érdekében, majd melegen kínáld sült húsokhoz, halakhoz vagy zöldségekhez.

    A leszűrés opcionális, ha szereted a rusztikusabb textúrát, nyugodtan hagyd ki.