A vöröshagymát és a fokhagymát aprítsd finomra.
Minél apróbbra vágod, annál jobban eloszlik az ízük a mártásban.
Egy közepes serpenyőben olvaszd fel a vajat és az olívaolajat közepes lángon.
Az olívaolaj megakadályozza, hogy a vaj megégjen.
Pirítsd meg a vöröshagymát és a fokhagymát 2-3 percig, amíg üveges lesz.
Ügyelj, hogy ne barnuljanak meg, mert akkor keserűek lesznek.
Add hozzá a friss rozmaringot és pirítsd további 1 percig, hogy az aromák felszabaduljanak.
Szárított rozmaringot is használhatsz, de a friss rozmaring aromája intenzívebb.
Öntsd hozzá a vörösbort, és forrald fel. Hagyd főni 5 percig, hogy az alkohol elpárologjon.
Használj jó minőségű vörösbort, mert az íze meghatározza a mártás ízét is. Száraz vörösbor a legjobb választás.
Add hozzá az alaplevet, a balzsamecetet és a mézet, majd keverd össze.
A balzsamecet savanykás ízt ad a mártásnak, a méz pedig édesíti és kiegyensúlyozza az ízeket.
Főzd közepes lángon 10-15 percig, hogy a szósz besűrűsödjön és az ízek összeérjenek.
Minél tovább főzöd, annál sűrűbb lesz a mártás. Figyeld, hogy ne égjen le.
Öntsd hozzá a tejszínt, és folyamatos keverés mellett főzd további 2-3 percig, amíg krémes állagot nem kap.
A tejszín lehet főzőtejszín vagy tejszín. A tejszín gazdagabbá teszi a mártást.
Ha sűrűbb állagot szeretnél, keverd el a kukoricakeményítőt hideg vízben, és öntsd a mártáshoz. Főzd további 2 percig.
A kukoricakeményítőt mindig hideg vízben keverd el, különben csomós lesz.
Kóstold meg, és ha szükséges, igazítsd az ízesítést sóval és borssal.
Kóstolás közben gondolj arra, hogy a mártás milyen ételhez fog passzolni, és ahhoz igazítsd az ízeket.
Tálalás előtt szűrd le a mártást a sima textúra érdekében, majd melegen kínáld sült húsokhoz, halakhoz vagy zöldségekhez.
A leszűrés opcionális, ha szereted a rusztikusabb textúrát, nyugodtan hagyd ki.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.