Tejszínes, sonkás zellerkrémleves tálalva

Tejszínes, sonkás zellerkrémleves

A zeller a klasszikus magyar konyha egyik gyakran használt alapanyaga, főként levesek és főzelékek formájában. A krémlevesek elterjedése a francia konyha hatására indult meg hazánkban is, és a zeller természetes aromája kiváló alapot kínál egy selymes leveshez. A sonka hozzáadása nemcsak plusz ízt, hanem laktatóvá is teszi ezt a fogást. Képzeld el, ahogy a krémes, enyhén édeskés zeller íz találkozik a sós sonkával – minden kanálban otthonosság rejlik. Ez a leves ideális egy hűvös napon, és előételként vagy főételként is megállja a helyét. Tipp: kínáld reszelt sajttal a tetején, ha még tartalmasabbá szeretnéd tenni.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
720 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Zellergumó
200 g Burgonya
150 g Főtt sonka
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
30 g Vaj
800 ml Zöldségalaplé
150 ml Főzőtejszín
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A zellert és burgonyát hámozd meg, majd vágd kisebb kockákra. A vöröshagymát és fokhagymát szintén hámozd meg, majd aprítsd fel. A főtt sonkát vágd kis kockákra.

    A zellergumó minőségét a súlya és a keménysége mutatja. Minél nehezebb és keményebb, annál jobb.

    2

    Egy közepes lábasban olvaszd fel a vajat, majd dinszteld meg rajta a vöröshagymát 3-4 percig. Ezután add hozzá a fokhagymát, és pirítsd további 1 percig.

    A hagymát és a fokhagymát alacsony lángon dinszteld, hogy ne égjenek meg.

    3

    Add hozzá a zellert és a burgonyát, keverd össze, majd öntsd fel az alaplével. Forrald fel, majd főzd 20-25 percig, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak.

    A zellert és a burgonyát addig főzd, amíg teljesen megpuhulnak, különben nehezen pürésíthető.

    4

    Ha megpuhultak a zöldségek, vedd le a tűzről és botmixerrel pürésítsd simára a levest. Tipp: ha selymesebb állagot szeretnél, szűrd át finom szűrőn.

    A szűrés eltávolítja a nagyobb darabokat és rostokat, így selymesebb lesz a leves.

    5

    Add hozzá a tejszínt, sót, borsot, majd keverd össze, és melegítsd át a levest – de ne forrald.

    A tejszínt ne forrald, mert kicsapódhat. Csak melegítsd át a levesben.

    6

    Végül keverd bele a felkockázott sonkát, vagy csak a tálaláskor szórd a tetejére. Tipp: egy kis pirított kenyérrel különösen finom.

    A sonkát a tálalás előtt add hozzá, hogy ne főjön túl és ne keményedjen meg.

    7

    Tálaláskor díszítsd egy kis extra sonkadarabbal és tejszíncsíkkal. Tipp: reszelt szerecsendióval tovább mélyítheted az ízeket.

    A szerecsendióval óvatosan bánj, mert intenzív íze van.