Készítsd elő az összes hozzávalót: aprítsd fel a káposztát, újhagymát, fokhagymát, reszeld le a répát és a gyömbért. Tipp: a káposztát enyhén sózd meg, majd nyomkodd ki, hogy ne áztassa el a tölteléket.
A káposzta helyett használhatsz kínai kelt is. Fontos, hogy alaposan kinyomkodd a zöldségeket, különben a gyoza széteshet sütés közben.
Egy kis tálban keverd össze a szójaszószt, barnacukrot, rizsecetet és szezámolajat, hogy megkapd az édes-sós teriyaki ízű alapot. Tipp: melegítsd pár másodpercig, hogy a cukor jobban feloldódjon.
A teriyaki szószhoz adhatsz egy kis reszelt narancshéjat is, hogy még különlegesebb legyen az íze.
Egy nagy keverőtálban keverd össze a darált csirkehúst, zöldségeket, gyömbért, fokhagymát és a teriyaki szószt. Keverd jól össze, de ne gyúrd túl, hogy levegős maradjon. Tipp: hűtőben 10 perc pihentetés segít az ízek összeérésében.
Ha nincs darált csirkéd, apróra vághatod a csirkemellet is. A töltelékbe tehetsz egy kevés aprított shitake gombát is.
Tegyél egy gyoza tésztalapot a tenyeredbe, helyezz rá egy teáskanálnyi tölteléket. A széleket vízzel nedvesítsd meg, hajtsd félbe, és redőzd meg 3-4 ponton, majd zárd le jól. Tipp: ha ragad, használj lisztezett felületet.
A gyoza lapokat letakarva tartsd, amíg töltöd őket, mert gyorsan kiszáradnak. A redőzés nem csak szép, de segít is, hogy a gyoza jobban zárjon.
Forrósíts fel 2 evőkanál napraforgóolajat egy tapadásmentes serpenyőben, tedd bele a gyozákat, és süsd őket 2-3 percig, amíg aranybarnák lesznek az aljukon. Tipp: ne mozgasd őket közben, így lesz szép kéregük.
Fontos, hogy a serpenyő elég forró legyen, mielőtt beleteszed a gyozákat, különben nem lesz szép, ropogós az aljuk.
Önts a serpenyőbe 100 ml vizet, azonnal fedd le, majd párold 6-7 percig, hogy a töltelék teljesen átsüljön. Tipp: ha már puha a tészta, de maradt víz, vedd le a fedőt és párologtasd el.
Ha nincs fedőd a serpenyőhöz, használhatsz alufóliát is.
A víz elpárolgása után süsd még 1 percig, hogy újra ropogós legyen az aljuk. Tipp: tálalás előtt locsold meg egy kevés maradék teriyaki szósszal az extra ízért.
A gyozákat tálalhatod szójaszósszal, rizsecettel és chiliolajjal is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.