Teriyaki tofuval töltött bao bun tálalva

Teriyaki tofuval töltött bao bun

A teriyaki szósz Japánban született, és azóta meghódította a világot. Eredetileg halakhoz használták, de a tofuhoz is tökéletesen illik, főként ha ropogósra sütjük és gőzölt bao bunnal tálaljuk. A bao bun és a teriyaki tofu kombinációja egy modern vegetáriánus fogás, amely egyszerre autentikus és kreatív. A tofu, ha jól van előkészítve és szaftos szószban párolódik, igazi élménnyé válik. A teriyaki szósz édeskés, umamis és enyhén sós íze tökéletesen kiegyensúlyozza a tofu semleges karakterét. A friss zöldségek roppanóssága teszi teljessé az étel textúráját. Ahogy a szósz lassan bevonja a ropogós tofukockákat, az illatok elárasztják a konyhát. Ez a bao bun tökéletes egy villámgyors, mégis különleges vacsorához, vagy akár egy kreatív vegetáriánus vendégváró fogáshoz is. Variációként tálalhatod szezámmagolajjal vagy csilipelyhekkel megszórva, ha extrán ízesítenéd!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
610 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
8 db Bao bun
300 g Tofu (kemény állagú)
3 ek. Kukoricakeményítő
400 ml Olaj (sütéshez)
4 ek. Teriyaki szósz
80 g Salátalevél
80 g Sárgarépa
80 g Uborka
1 ek. Fekete szezámmag
1 ek. Mikrozöldek

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A tofut vágd kb. 2x2 cm-es kockákra, majd papírtörlővel töröld szárazra. Forgasd meg kukoricakeményítőben, hogy a sütés során ropogós kérget kapjon.

    A tofu alapos szárítása kulcsfontosságú a ropogós végeredményhez. Ha van rá időd, a tofu kockákat sütés előtt 30 percre tedd hűtőbe a keményítőben forgatva.

    2

    Forrósíts olajat egy serpenyőben, és süsd aranybarnára a tofu kockákat 3-5 perc alatt. Papírtörlőn csepegtesd le őket.

    Ne zsúfold tele a serpenyőt, mert a tofu nem fog rendesen pirulni. Inkább több részletben süsd.

    3

    Egy másik serpenyőben melegítsd fel a teriyaki szószt, majd forgasd bele a sült tofu kockákat, amíg minden oldalukat szépen bevonja a máz. Főzd rövid ideig, amíg a szósz kissé sűrűsödik.

    Vigyázz, hogy a teriyaki szósz ne égjen le. Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve melegítsd.

    4

    Közben a sárgarépát és uborkát vágd vékony csíkokra (julienne), a salátát tépd apróbb darabokra. Ezek friss, roppanós alapot adnak a bao bunnak.

    A zöldségeket előre is elkészítheted, és hűtőben tárolhatod tálalásig.

    5

    A bao bunokat bambuszgőzölőben vagy lefedett szűrőedényben gőzöld 6-8 percig. Ne nyisd ki a fedelet, hogy megőrizzék puhaságukat.

    Ha nincs gőzölőd, egy fém szűrőt is használhatsz, amit egy lábas fölé helyezel, amiben forr a víz. Ügyelj arra, hogy a víz ne érjen a szűrő aljához.

    6

    Nyisd szét a bao bunokat, és béleld ki salátával, sárgarépával és uborkával. Helyezd rá a ragacsos teriyaki tofu kockákat.

    A tofut érdemes sütés előtt kinyomkodni, hogy minél több nedvesség távozzon belőle, így jobban megpirul.

    7

    Szórd meg fekete szezámmaggal és mikrozöldekkel. Tálald melegen, frissen, amikor a bao puha, a tofu pedig szaftos és édeskésen fűszeres.

    A mikrozöldek helyett használhatsz friss koriandert is, ha szereted.