Készítsd elő az alapanyagokat: aprítsd fel a kínai kelt, újhagymát és thai bazsalikomot, reszeld le a répát, valamint a gyömbért és fokhagymát. Tipp: a thai bazsalikom erős aromájú, ezért mindig friss levelet használj, ne szárítottat!
Ha nem kapsz thai bazsalikomot, használhatsz sima bazsalikomot is, de akkor tegyél bele egy kis chili paprikát is.
Egy nagy tálban keverd össze a darált sertéshúst a zöldségekkel, gyömbérrel, fokhagymával, szójaszósszal, halszósszal, szezámolajjal és az aprított bazsalikommal. Dolgozd össze alaposan, de ne gyúrd túl. Tipp: ízesítés után készíthetsz egy kis próbasütést, hogy ellenőrizd a sósságot.
A halszósz nagyon sós, ezért óvatosan adagold. A próbasütéshez egy kis darabot süss ki serpenyőben, és kóstold meg.
Tegyél egy gyoza lapot a tenyeredbe, halmozz rá egy teáskanálnyi tölteléket. Nedvesítsd be a széleket vízzel, majd hajtsd félbe és redőzd meg 3-4 ponton. Tipp: ügyelj, hogy ne maradjon levegő a töltelék körül, különben kinyílhat főzés közben.
A töltelék ne legyen túl sok, mert akkor nem tudod rendesen lezárni a gyozát. Ha mégis marad levegő, szúrd ki egy tűvel.
Hevíts fel 2 evőkanál napraforgóolajat egy tapadásmentes serpenyőben. Helyezd bele a gyozákat lapos oldalukkal lefelé. Pirítsd őket 2-3 percig, amíg aranybarna kérget nem kapnak. Tipp: ne zsúfold túl a serpenyőt, hogy minden darab egyenletesen süljön.
Ha túl sok gyozát kell sütnöd, süsd őket több adagban, hogy ne hűljön le a serpenyő.
Önts 100 ml vizet a serpenyőbe, gyorsan fedd le, és párold 6-7 percig. Ez idő alatt a tészta átpuhul, a hús pedig átsül. Tipp: ha a víz elfőtt, de a gyoza még nem puha, adj hozzá még egy kevés vizet.
A párolás közben figyelj, hogy ne égjen le a víz. Ha szükséges, adj hozzá még egy keveset.
Vedd le a fedőt, és pirítsd további 1 percig, hogy újra ropogós legyen az aljuk. Ez adja meg a jellegzetes kontrasztot a puha felső és ropogós alsó rész között.
Ügyelj, hogy ne égesd oda a gyoza alját. Ha túl gyorsan pirul, vedd lejjebb a hőfokot.
Tálald szójaszósszal vagy csípős thai mártogatóval. Tipp: friss bazsalikomlevelet apríthatsz a mártásba is, így még jobban kiemeli az ízt.
A thai mártogatóhoz használhatsz édes chili szószt vagy sriracha szószt.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.