Thai Basil Gyoza szójaszószos tálalásban

Thai Basil Gyoza – bazsalikomos, thai stílusban

A gyoza japán változata a kínai jiaozi tésztabatyunak, amelyet a helyi alapanyagokkal és technikákkal formáltak sajátos étellé. A Thai Basil Gyoza a japán gyoza és a thai konyha fúziójából született, a bazsalikom fűszeres aromája egyedi karaktert kölcsönöz neki. Egy hideg téli estén nincs is jobb, mint Thai Basil Gyoza meleg, illatos fogása az asztalon. A friss thai bazsalikom és a fokhagyma illata betölti a konyhát, megalapozva a hangulatot. A titok a friss alapanyagokban rejlik: soha ne használj szárított bazsalikomot, mert elveszíti jellegzetes ízét. Tökéletes választás, ha különleges, mégis könnyen elkészíthető ázsiai fogásra vágysz – legyen az egy baráti összejövetel vagy gyors vacsora.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 40 perc
730 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
20 db Gyoza tészta
300 g Darált sertéshús
150 g Finomra vágott kínai kel
50 g Reszelt sárgarépa
2 db Aprított újhagyma
3 gerezd Fokhagyma
10 g Friss gyömbér
15 g Friss thai bazsalikomlevél
1 ek. Szójaszósz
1 tk. Hal szósz
1 ek. Szezámolaj
2 ek. Napraforgóolaj
100 ml Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Készítsd elő az alapanyagokat: aprítsd fel a kínai kelt, újhagymát és thai bazsalikomot, reszeld le a répát, valamint a gyömbért és fokhagymát. Tipp: a thai bazsalikom erős aromájú, ezért mindig friss levelet használj, ne szárítottat!

    Ha nem kapsz thai bazsalikomot, használhatsz sima bazsalikomot is, de akkor tegyél bele egy kis chili paprikát is.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a darált sertéshúst a zöldségekkel, gyömbérrel, fokhagymával, szójaszósszal, halszósszal, szezámolajjal és az aprított bazsalikommal. Dolgozd össze alaposan, de ne gyúrd túl. Tipp: ízesítés után készíthetsz egy kis próbasütést, hogy ellenőrizd a sósságot.

    A halszósz nagyon sós, ezért óvatosan adagold. A próbasütéshez egy kis darabot süss ki serpenyőben, és kóstold meg.

    3

    Tegyél egy gyoza lapot a tenyeredbe, halmozz rá egy teáskanálnyi tölteléket. Nedvesítsd be a széleket vízzel, majd hajtsd félbe és redőzd meg 3-4 ponton. Tipp: ügyelj, hogy ne maradjon levegő a töltelék körül, különben kinyílhat főzés közben.

    A töltelék ne legyen túl sok, mert akkor nem tudod rendesen lezárni a gyozát. Ha mégis marad levegő, szúrd ki egy tűvel.

    4

    Hevíts fel 2 evőkanál napraforgóolajat egy tapadásmentes serpenyőben. Helyezd bele a gyozákat lapos oldalukkal lefelé. Pirítsd őket 2-3 percig, amíg aranybarna kérget nem kapnak. Tipp: ne zsúfold túl a serpenyőt, hogy minden darab egyenletesen süljön.

    Ha túl sok gyozát kell sütnöd, süsd őket több adagban, hogy ne hűljön le a serpenyő.

    5

    Önts 100 ml vizet a serpenyőbe, gyorsan fedd le, és párold 6-7 percig. Ez idő alatt a tészta átpuhul, a hús pedig átsül. Tipp: ha a víz elfőtt, de a gyoza még nem puha, adj hozzá még egy kevés vizet.

    A párolás közben figyelj, hogy ne égjen le a víz. Ha szükséges, adj hozzá még egy keveset.

    6

    Vedd le a fedőt, és pirítsd további 1 percig, hogy újra ropogós legyen az aljuk. Ez adja meg a jellegzetes kontrasztot a puha felső és ropogós alsó rész között.

    Ügyelj, hogy ne égesd oda a gyoza alját. Ha túl gyorsan pirul, vedd lejjebb a hőfokot.

    7

    Tálald szójaszósszal vagy csípős thai mártogatóval. Tipp: friss bazsalikomlevelet apríthatsz a mártásba is, így még jobban kiemeli az ízt.

    A thai mártogatóhoz használhatsz édes chili szószt vagy sriracha szószt.