Thai garnélás dumpling áttetsző, párolt tésztával tálalva

Thai garnélás dumpling

A thai garnélás dumpling a délkelet-ázsiai dim sum kultúra egyik ékköve, amely Thaiföld tengerparti régióiban vált igazán népszerűvé. A tápiókaliszttel és rizsliszttel készült tészta gőzölés után áttetsző, rugalmas textúrát kap, míg a garnélás töltelék friss, enyhén édeskés és fűszeres. A receptben a garnéla természetes édességét a fokhagyma és gyömbér fűszeressége, valamint a hal szósz és szezámolaj mélyebb ízei egészítik ki. Tipp: ügyelj arra, hogy a töltelék ne legyen túl nedves, különben eláztathatja a tésztát párolás közben. Ez a recept kiváló választás vendégváró fogásként vagy ázsiai ízvilágú előételként. Egy kevés lime-lé vagy csípős chili mártogató mellé tálalva frissítő, ízgazdag étkezést kínál – mindössze néhány alapanyagból.

Előkészület 35 perc
Elkészítés 12 perc
Teljes 47 perc
440 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Garnélarák (megtisztítva, aprítva)
150 g Tápiókaliszt
50 g Rizsliszt
200 ml Forró víz
2 gerezd Fokhagyma
10 g Friss gyömbér
2 db Újhagyma
1 ek. Hal szósz
1 tk. Szezámolaj
1 tk. Cukor
1 csipet Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Az aprított garnélát keverd össze reszelt fokhagymával, gyömbérrel, finomra vágott újhagymával, hal szósszal, szezámolajjal, cukorral és borssal. Jól keverd össze és tedd félre, hogy az ízek összeérjenek.

    Ha nincs hal szószod, használhatsz helyette egy kevés szójaszószt is.

    2

    Egy tálban keverd össze a tápiókalisztet és a rizslisztet, majd fokozatosan add hozzá a forró vizet. Fakanállal keverd, míg összeáll, majd kézzel gyúrd sima, rugalmas tésztává. Ha túl ragadós, adj hozzá még egy kevés lisztet.

    A forró vizet óvatosan adagold, mert a tészta könnyen túl lágy lehet. Ha mégis túl lágy, adj hozzá még egy kevés tápióka- vagy rizslisztet.

    3

    A tésztát oszd egyenlő darabokra, majd mindegyiket nyújtsd kör alakúra. A közepébe tegyél egy kiskanálnyi tölteléket, hajtsd félbe, és a széleket alaposan nyomd össze. Tipp: a tészta könnyen szárad, ezért mindig tartsd letakarva, amíg dolgozol vele.

    A tészta nyújtásához használj egy kevés rizslisztet, hogy ne ragadjon le.

    4

    A formázott dumplingokat tedd sütőpapírra egy bambusz- vagy fémpárolóba. Párold őket forrásban lévő víz felett 10–12 percig, amíg a tészta áttetsző és puha lesz.

    Ügyelj arra, hogy a dumplingok ne érjenek egymáshoz a párolóban, mert összeragadhatnak.

    5

    Tálald frissen párolva, szójaszószos vagy chilis-lime-os mártogatóval. Megszórhatod friss újhagymával vagy pirított szezámmaggal a tálaláskor.

    6

    Tipp: A tápiókaliszt miatt a tészta kissé rágós, de ez a dim sumok jellegzetes textúrája. Ügyelj, hogy ne főzd túl, mert ragacsossá válhat.

    7

    A garnélát ne aprítsd túl finomra, mert az állag akkor lesz ideális, ha maradnak benne darabosabb részek is.

    8

    A tésztát gyorsan kell dolgozni – ha kihűl, nehezen formálható. Csak annyi adagot készíts elő, amennyivel dolgozol.