Thai zöld currys csirkés dumpling ropogós aljú tésztával

Thai zöld currys csirkés dumpling

A thai zöld currys csirkés dumpling egy különleges fúziója a klasszikus ázsiai dim sum hagyományoknak és a thai konyha jellegzetes fűszerezésének. A zöld curry paszta és a kókusztej kombinációja fűszeres, mégis selymesen lágy ízvilágot kölcsönöz a tölteléknek. Ez az étel nemcsak különleges ízvilágot, hanem változatos textúrát is nyújt: ropogós aljú, puha gőzölt tésztában a szaftos, illatos töltelék igazi ízbombát rejt. Tipp: friss lime levet cseppentve a tetejére még élénkebb lesz az ízhatás. Tökéletes választás egy ázsiai vacsora részeként vagy egy izgalmas vendégváró fogásként. A látványos tálalás és az illatos, gőzölgő dumplingok garantáltan elvarázsolják az asztaltársaságot.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 45 perc
480 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
20 db Gyoza vagy wonton tésztalap
200 g Darált csirkemell
1 ek. Zöld curry paszta
50 ml Kókusztej
2 db Újhagyma
1 gerezd Fokhagyma
5 g Friss gyömbér
1 tk. Hal szósz
1 tk. Szezámolaj
1 ek. Növényi olaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tálban keverd össze a darált csirkemellet a zöld curry pasztával, kókusztejjel, reszelt fokhagymával, reszelt gyömbérrel és finomra vágott újhagymával.

    A zöld curry paszta erőssége változó lehet. Kezdd kevesebbel, és kóstold meg, majd adj hozzá többet, ha szükséges.

    2

    Adj hozzá hal szószt és szezámolajat, majd alaposan keverd össze a tölteléket. Hagyd pihenni 10 percet, hogy az ízek összeérjenek.

    A hal szósz nagyon sós, ezért óvatosan adagold. A pihentetés segít, hogy a töltelék ízei jobban összeérjenek, és a tészta ne ázzon el.

    3

    Helyezz egy tésztalapot a tenyeredbe, és a közepébe kanalazz egy teáskanálnyi tölteléket. Vizezd be a széleket, majd hajtsd félbe, és csipkézd össze a széleit, hogy jól záródjon.

    Ne töltsd túl a tésztát, mert akkor nehezebb lesz lezárni, és sütés közben kifolyhat a töltelék. A szélek alapos benedvesítése fontos a jó záródáshoz.

    4

    Egy tapadásmentes serpenyőben melegíts fel növényi olajat. Tedd bele a dumplingokat, és süsd őket 2-3 percig, míg az aljuk aranybarnára pirul.

    A serpenyő legyen elég forró, de ne égesd meg az olajat. Ha túl sok dumplingot teszel egyszerre a serpenyőbe, csökken az olaj hőmérséklete, és nem lesznek ropogósak.

    5

    Önts a serpenyőbe egy kevés vizet (kb. 100 ml), azonnal fedd le, és párold a dumplingokat 5-6 percig. A gőzben a tészta megpuhul, de az alja ropogós marad.

    A víz mennyisége függ a serpenyő méretétől és a dumplingok számától. Figyeld, hogy a víz elpárologjon, de a serpenyő ne száradjon ki teljesen.

    6

    Ha a víz elpárolgott, vedd le a fedőt, és süsd további 1 percig, hogy az alja újra ropogós legyen. Tipp: gőzölve is elkészíthető, ha puhább végeredményt szeretnél.

    A fedő levétele után figyelj oda, hogy ne égjenek oda a dumplingok. Ha gőzölöd, akkor kb. 8-10 percig gőzöld, amíg a tészta áttetszővé válik.

    7

    Tálald azonnal friss korianderrel, lime-gerezdekkel vagy szójaszószos mártogatóval. Friss, fűszeres és intenzív ízvilág!

    A mártogatóshoz keverj össze szójaszószt, rizsecetet, szezámolajat, reszelt gyömbért és aprított chilit.

    8

    A curry paszta erejét ízlés szerint variálhatod – ha enyhébb ízeket szeretsz, csökkentsd a mennyiséget vagy használj kókusztejet többet a lágyításhoz.

    Ha nincs zöld curry pasztád, használhatsz pirosat is, de az íze más lesz. A kókusztejjel lágyíthatod a curry paszta erősségét és krémesebb állagot érhetsz el.